Jurečka chce podporu pro živočišnou výrobu, u „bioplynek" váhá

25.04.2014 14:07

Větší podporu pro živočišnou výrobu, pěstování ovoce, zeleniny i brambor by měla obsahovat nová podoba Společné zemědělské politiky. Ministerstvo zemědělství v těchto týdnech dokončuje její nastavení na národní úrovni. Podporu by v následujících letech měly získat hlavně sektory s vyšší pracností, které umožní udržet pracovní místa, nebo případně i zvýšit jejich počet.

Jurečka chce podporu pro živočišnou výrobu, u „bioplynek" váhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

Při dnešní návštěvě Kraje Vysočina to novinářům řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Debata se podle něj zatím vede o dalších podporách pro bioplynové stanice.

Zvýšit by se v dalších letech měla kupříkladu i intenzita chovu skotu na dotovaných trvalých travních porostech

Farmáři na Vysočině patří mezi nejvýznamnější chovatele skotu a v zemi jim patří první místo v produkci mléka i brambor. Na území kraje v posledních letech rychle přibývaly i bioplynové stanice, podle dostupných údajů jich bylo postaveno kolem 60. Zemědělci kvůli tomu zvýšili pěstování kukuřice, což přispívá k větší erozi půdy. „Já tvrdím: Ano, bioplynové stanice ještě můžeme nějakým způsobem podporovat, ale jedině v návaznosti na živočišnou výrobu, kdy vysoké procento vstupní suroviny nebude kukuřice, ale kejda," uvedl ministr.

Zvýšit by se v dalších letech měla kupříkladu i intenzita chovu skotu na dotovaných trvalých travních porostech. „Chceme omezit ty, kteří jednou za rok posečou," podotkl Jurečka.

Na konci loňského roku Evropský parlament schválil novou podobu Společné zemědělské politiky

Větší podporu pro oblasti zemědělství s nejvyšší zaměstnaností uvítal krajský radní Zdeněk Chlád (ČSSD). Doplnil, že potravinářství, zemědělství a lesnictví se na celkové zaměstnanosti v kraji podílí asi 15 procenty. Podle Českého statistického úřadu pracuje v zemědělství, lesnictví a rybářství 6,4 procenta lidí na Vysočině. Je to nejvyšší podíl mezi kraji.

Na konci loňského roku Evropský parlament schválil novou podobu Společné zemědělské politiky, na kterou připadá téměř 40 procent unijního rozpočtu. Protože členské státy musejí z reformy vyplývající změny zavést do svých národních předpisů, začnou nová pravidla platit až od příštího roku. Letošní rok by tak měl být přechodným obdobím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…