Jurečka na Primě prozradil, co na ministerstvu objevil ve skříni

09.02.2014 12:39

Zákon o lustračním osvědčení – zrušit, nebo ponechat? Zatímco jedni tvrdí, že je už zastaralý a o ničem nevypovídá, druzí stále brojí za jeho zachování. Ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka v pořadu Partie na televizi Prima uvedl, že má v hlavě nápad na kompromis, který by mohl být přijatelný pro oba tábory.

Jurečka na Primě prozradil, co na ministerstvu objevil ve skříni
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

„Oba mí prarodiče byli sedláci na Hané, tvrdě na ně dopadl nástup komunismu. Viděl jsem, co komunistický režim dokáže těmto lidem provést,“ prohlásil Jurečka. Lustrační zákon by proto neměl podle jeho názoru zcela zaniknout, ale měl by pomoci nastavit spravedlivé podmínky.

Domnívá se, že je rozdíl, pokud byl člověk evidovaný v seznamech Státní bezpečnosti, o čemž nemusel ani vědět, nebo pokud přímo aktivně s StB spolupracoval. A právě tento rozdíl by měl lustrační zákon dle něj reflektovat. „Zrovna jsme ale na počátku koalice a není vhodná doba na tuto diskuzi,“ dodal.

V brzké době musí Jurečka učinit rozhodnutí ohledně vedení společnosti Lesy ČR, která často čelila kritice za nedobré finanční hospodaření. Jurečka přiznal, že v oblasti jejího hospodaření objevil kostlivce ve skříni. „Zjistil jsem, že se konala výběrová řízení na věci, na něž bych je nikdy nevypisoval, a to nejen v řádu milionů, ale někdy i v řádu desítek milionů korun,“ uvedl s tím, že se jednalo o zakázky z oblastí IT, marketingu a právních služeb.

Všechny tyto nejasnosti prý s kandidáty do vedení Lesů ČR důkladně projedná. Důležité pro něj bude i to, aby se neorientovali pouze na zisk společnosti, ale aby kladli důraz i na vytváření nových pracovních míst. Zajímat ho budou i případní spolupracovníci.

Němci jsou patrioti, Češi hledají slevy v supermarketech

V koaliční smlouvě je uvedeno, že stávající vláda bude chránit zájmy malých a středních firem. Podle Jurečky to bez výjimky platí i pro rezort zemědělství. Je toho názoru, že hlavním problémem drobných zemědělců je nesystematičnost prostředí, ve kterém se musejí pohybovat. A to by si přál změnit.

Pro lepší představu srovnal stav zemědělství v Česku a v Německu. Zatímco západní sousedé dle jeho slov nakupují s velkým patriotismem, Češi chodí do velkých obchodních řetězců, kde nechávají velké částky za jídlo, které je ze zahraničí a není natolik kvalitní. „Přitom dnes neplatí rovnice, že co je drahé, to je dobré,“ podotkl.

Řešení podle Jurečky spočívá v osvětě lidí, investicích a podpoře těchto drobných podnikatelů v zemědělství. Budoucnost vidí veskrze optimisticky – vzniká prý stále více a více míst, kde lidé za dobrou cenu mohou nakoupit české kvalitní produkty. „Jsem si vědom toho, že těch peněz není často dostatek, ale je také zapotřebí, aby si zákazník uvědomil, že když koupí jogurt v akci za devět korun, obsahuje mnohem méně živočišné bílkoviny než jogurt za dvanáct korun, a ve výsledku to tedy není výhodné,“ vysvětloval ministr.

České zemědělství by mělo být soběstačné

V českém prostředí však stále více žijí velké podniky nežli malé farmy. Jurečka poukázal na fakt, že zatímco v Německu tvoří příjem z menších společností dvě třetiny příjmů, u nás je tomu přesně naopak. Bude proto prý bojovat za to, aby během rozhodování o přidělení dotací bylo zohledněno, zda o ně žádá velká společnost, či pouhý zemědělec.

S tím prý beze zbytku souhlasí i ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, přestože vlastní obrovskou společnost Agrofert. „Je přece ministrem financí nás všech, nehájí své zájmy,“ zdůraznil Jurečka a dodal, že zatím od něj žádné návrhy nedostal, nicméně je ochotný s ním přistoupit na jakoukoliv diskuzi.

A čeho by si přál Jurečka dosáhnout během svého funkčního období? „Chtěl bych, aby naše zemědělství směřovalo k soběstačnosti, tedy, aby nejen produkovalo kvalitní potraviny, ale budovalo i nová pracovní místa,“ svěřil se se svými očekáváními.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…