Jurečka nebude proti Bělobrádkovi kandidovat na šéfa KDU-ČSL

17.03.2015 6:20

Ministr zemědělství Marian Jurečka nebude na sjezdu lidovců kandidovat na funkci předsedy strany. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD). Současný předseda KDU-ČSL, vicepremiér Pavel Bělobrádek, už v prosinci uvedl, že svou funkci bude obhajovat. Sjezd lidovců se uskuteční v květnu ve Zlíně.

Jurečka nebude proti Bělobrádkovi kandidovat na šéfa KDU-ČSL
Foto: hns
Popisek: Marian Jurečka v půlnočním rozhovoru

Jurečka MfD řekl, že se po dlouhé úvaze rozhodl neucházet o křeslo předsedy. "Jestliže má dnes KDU-ČSL oproti ostatním politickým stranám velkou exkluzivitu, spočívá v tom, že vedení je jednotné. Myslím, že byť každý můžeme mít nějaké výhrady vůči sobě či vůči okolí - nikdo nejsme dokonalý - tak nemám tak zásadní výhrady, abych přinesl nějaký úplně jiný způsob směřování KDU-ČSL," uvedl. Nechce prý křesťanské demokraty štěpit. 
   
O svém rozhodnutí bude dnes Jurečka hovořit se stranickými kolegy, s nimiž se sejde při jednání předsednictva KDU-ČSL a pak poslaneckého klubu. 
   
Bělobrádek v prosinci řekl, že bude do čela KDU-ČSL kandidovat, ale pravděpodobně na dlouhou dobu naposledy. Nynější předseda KDU-ČSL je místopředsedou vlády pro vědu, výzkum a inovace. Za jeho vedení se KDU-ČSL dokázala v roce 2013 vrátit po několikaleté pauze do Sněmovny, před delegáty sjezdu se může vykázat také dobrými výsledky lidovců v posledních evropských i komunálních a senátních volbách. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…