Jurečka už se dívá za volby: Rusko a Čína pryč od Dukovan. S Piráty ano. Adopce dětí pro homosexuály ne

14.04.2021 22:18

Odmítáme spolupráci s KSČM, SPD a ANO, řekl po podpisu koaliční smlouvy uskupení SPOLU, sdružujícího ODS, KDU-ČSL a TOP 09, předseda lidovců Marian Jurečka pro Prostor X. Podle Jurečky by bylo možné uvažovat i o povolební spolupráci s Piráty. Odlišné názory lidovců, ale především i občanských demokratů podle něj nebudou příliš velkou překážkou. Na premiérském křesle by rád viděl šéfa ODS Petra Fialu. Po volbách by Jurečka rád uskutečnil hned několik kroků, včetně vyřazení Ruska z tendru na dostavbu Dukovan. Česko by podle něj v případě výhry Rusů v tendru mělo „svázané ruce“.

Jurečka už se dívá za volby: Rusko a Čína pryč od Dukovan. S Piráty ano. Adopce dětí pro homosexuály ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
Hlavní cíl Jurečka ve spolupráci uvnitř koalice SPOLU vidí v tom, že se ve volbách podaří zvolit vládu, jež se „nebude opírat o komunisty nebo SPD“.

K aktuální pozici v průzkumech, které koalici ODS, lidovců a TOP 09 přisuzují třetí místo ve volbách, říká, že je ještě pět měsíců před volbami. Důležité je pro jeho stranu „podporovat rodiny, seniory, ukončit pandemickou situaci, restart ekonomiky, dát prostor novým odvětvím, která vytvoří pracovní místa a podpora věcí týkající se půdy, vody a změn klimatu“.

Co se týče životního prostředí, jmenoval Jurečka podporu obnovitelných zdrojů, směřování k „bezemisní a cirkulární ekonomice“. A s ODS se prý shodnou i na nutnosti dostavby jaderné elektrárny Dukovany. U té však odmítá účast Číny i Ruska, bojí se totiž například, že bychom se mohli v budoucnu ozvat kupříkladu na podporu Ukrajiny a Rusové by pak zničehonic mohli stavbu bloků jaderné elektrárny v reakci na česká stanoviska přerušit i ve fázi pozdní stavby. „Co ten stát bude dělat?“ obává se Jurečka, že by pak deset až patnáct let měla Česká republika v rámci vztahů s Ruskem „svázané ruce“.

V posledních letech dle něj také mohou být hrozbou zkušenosti s problémy na ruských stavbách jaderných bloků v Maďarsku, Bělorusku či ve Finsku. „Ty projekty v zahraničí příliš dobré reference nemají,“ míní. Rusko je prý dobré spíše ve stavbách jaderných elektráren na svém vlastním území.

Koalice SPOLU by dle Jurečky chtěla nezvyšovat daně, nýbrž zaměřit se na výdajovou stránku rozpočtu. Upozorňuje, že až polovina nynějších výdajů vlády Andreje Babiše (ANO), které kritizoval i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), se netýká řešení koronavirové situace. „Koronavirus s tím nemá souvislost,“ uvádí.

Kromě výdajů Jurečka postup vlády kritizuje například v případě návratu dětí do škol. Kabinet podle něj měl zajistit všechny zaměstnance během lockdownu naočkovat a pro děti nakoupit „neinvazivní“ testy, nejlépe od českého výrobce. „Vláda očkovala pedagogy bez jakékoli prioritizace, tedy máme naočkované pedagogy, kteří učí tělocvik na druhém stupni a kteří možná do konce tohoto školního roku vůbec nepřijdou do kontaktu se studenty… Naopak pedagogy, kteří již od pondělí učí naše děti, naočkované ze sta procent nemáme,“ vytýká. Z testů by rád viděl ty „plivací“, které by byly vyhodnocovány pomocí metody PCR.

Vadí mu rovněž zmatečná prohlášení od vládních činitelů, která již stačil vypustit i nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Jurečka z nich vybral třeba nejasnosti týkající se setkávání lidí. O tom, kolik se venku může setkat lidí, neměl Arenberger jasno a svůj postoj opakovaně měnil. Jistý je pouze postoj policie, která již uvedla, že nehodlá vymáhat opatření omezující setkávání maximálně na dvě osoby, které nemá oporu v zákoně..

Za „absurdní“ označuje též nemožnost sundat si legálně roušku na prázdné ulici.

Důvěru ve vládu v něm nevzbuzuje ani rozhodnutí neobjednat vakcíny v plné výši. „Nechápu do dnešních dnů, proč v tom říjnu, listopadu neobjednal ministr zdravotnictví 100 % objemu vakcín, které mohly být objednány pro české občany… Dneska patříme do té malé skupiny států, která nevyužila maximální kvótu a ty vakcíny nám teď chybí,“ nechápe šéf KDU-ČSL. Tvrzení, že vláda „chtěla ušetřit“, podle něj rozhodně neobstojí, jelikož zatímco na vakcínách šetřila, tak na druhou stranu kupovala enormně předražené respirátory za 800 korun za kus.

A zároveň nelze srovnávat cenu vakcín s výdaji za jeden den lockdownu.

Že by po volbách koalice ODS, lidovců a TOP 09 s Babišovým hnutím ANO spolupracovala – to Jurečka odmítl. S Piráty podle jeho názoru může koalice SPOLU – i přes velmi odlišné názory občanských demokratů – mít korektní vztahy.  

Názor v rámci SPOLU je nejednotný např. v otázce manželství osob stejného pohlaví, které podporuje část TOP 09 – ale toto směřování Jurečka odmítl a rád by ustanovil manželství muže a ženy i v rámci Ústavy ČR. Umožnit adopci párům stejného pohlaví pak KDU-ČSL podporovat také nehodlá; Jurečka má za to, že by to uškodilo nejvíce právě dětem.

Celý rozhovor můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…