Jurečka v ČT hájil prorodinnou politiku vlády a prozradil, kde se na ni vezme

24.09.2014 19:27

Šéf resortu zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) jasně řekl, že tři sazby DPH, které kritizuje především pravicová opozice, zůstanou zavedeny do konce vládnutí stávajícího kabinetu. Cokoli jiného by musela napřed projednat koalice. Hájil také prorodinnou politiku, na kterou se prý peníze získají především lepším výběrem daní. Došlo i na ceny potravin v obchodech.

Jurečka v ČT hájil prorodinnou politiku vlády a prozradil, kde se na ni vezme
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ve středečním Interview ČT24 ujišťoval, že vláda již nehodlá měnit daně a to až k prvnímu lednu 2016. Obratem ale dodal, že se počítá se zvyšováním daňových slev na dítě. Takže změnám se nevyhneme. Jurečka ale řekl jasně, že je to lepší stav, než ten panující za vlády Petra Nečase. O příslušných změnách prý vědí všichni dostatečně dopředu.

„Cílem je ponechat více peněz rodičům dětí, aby ty peníze mohly být investovány do výchovy těch dětí,“ zdůraznil. A kde na to vláda vezme? Jurečka odkázal na to, že peníze přibudou především lepším výběrem daní, což už od časů předvolební kampaně slibuje současný ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Daňové paušály a tři sazby DPH

Vyjádřil se také k omezení daňových paušálů. Paušály prý mají smysl u drobných živnostníků a podnikatelů, kteří mají obrat pod milion korun ročně. Pokud je to nad milion, už podle ministra hrozí zneužití paušálů. Vláda se proto dohodla na tom, že omezí daňové paušály na obrat do dvou milionů korun ročně.

Své řekl také k zavedení třetí sazby DPH na úrovni deseti procent. Pravicová opozice zavedení třetí sazby kritizuje, ale šéf resortu zemědělství trvá na tom, že mají smysl, protože uleví rodinám. Tři sazby DPH jsou podle hosta v pořádku a zůstanou zavedeny až do konce současného volebního období.

Ceny v obchodech

V pořadu také zaznělo, že stát má jen omezené možnosti, jak by mohl ovlivnit ceny, za které se prodávají potraviny v obchodech. Významnou roli zde prý hraje především konkurenční prostředí. A poctivou marži si zaslouží každý obchodník. Co je to slušná marže je už však poměrně složité stanovit.

Vláda prý plánuje především zjednodušit vztah mezi zemědělci a obchodními řetězci. Zároveň se chce postarat o to, aby se k českým zákazníkům nedostaly příliš levné potraviny a to především v souvislosti s ruskými sankcemi. Ministr se staví především proti dumpingovým cenám. S tím, kdo se k nim uchýlí, bude zahájeno řízení. „Výsledkem může být také zákaz dovozu takovéto potraviny do Česka,“ varoval Jurečka.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…