Jurečka v rádiu radil Čechům, na jaká vajíčka si dát v obchodě pozor. A pak se pustil do Bendla

13.07.2016 19:46

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr zemědělství Marian Jurečka. Řeč byla především o rozdílech mezi vejci z dovozu a z České republiky, došlo však i na zelenou naftu a placení mýtného.

Jurečka v rádiu radil Čechům, na jaká vajíčka si dát v obchodě pozor. A pak se pustil do Bendla
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

Podle Jurečky je vcelku jednoduše možné, že na základě podpory v zemědělství různých zemí je prostě levnější vajíčka dovážet z ciziny, než je produkovat v České republice. „Jedinou jistotu má spotřebitel, pokud to vejce vezme do ruky a na jeho skořápce je ‚CZ‘,“ prohlásil Jurečka s tím, že problém vnímá spíše legislativně.

„Jenom za červen jsme vrátili 160 tisíc kusů vajec do Polska právě z důvodu, že tato vejce nebyla označena tak, jak měla být označena,“ řekl Jurečka s tím, že je zákazník mnohdy uveden v omyl.

„Také zákazníkovi vysvětlujeme, když kupuje český produkt, co tím získává,“ řekl Jurečka s tím, že v případě českého zboží ví ministerstvo o všem, od počáteční stravy slepic až po balírnu, kde vajíčka šla do obalu. Nemůže však ručit za to, jaká budou a čím si prošla vejce ze zahraničí.

Jediná garance původu je potisk vejce samotného. Pokud je něco napsáno na obalu, vždy jde o informaci, o kterou balírnu šlo. Vejce tedy mohla přijít ze zahraničí, skončit v české balírně, a tedy mohou být pro zákazníky matoucí.

Celý pořad zde.

Letošní rok byl „relativně příznivý vůči zemědělcům“, řekl Jurečka, rozhodně se však zemědělská půda z loňského sucha ještě nevzpamatovala.

Jurečka se pokouší skrze rozšíření zelené nafty dostat do rozpočtu pro zemědělce 900 milionů korun. Sám jako farmář si nemyslí, že by byl ve střetu zájmů, jelikož o daňové úlevy nikdy neměl zájem. „Já nemám jiné efektivní zdroje, jak zemědělcům dále pomáhat,“ konstatoval Jurečka s tím, že další dotace nejsou zdaleka tak funkční jako peníze ze zelené nafty.

Kritiku od bývalého ministra zemědělství Petra Bendla považuje za populistickou, protože sám Bendl během svého funkčního období zelenou naftu obhajoval. Rozhodně podle Jurečky zelená nafta pomůže všem, nikoli jen velkým firmám.

Podle Jurečky současná situace kolem placení mýtného na dálnících spočívá hlavně v tom, že se ministr dopravy Ťok snaží zbavit závislosti státu na firmě Kapsch. Jako řešení vidí to, že dokud se nevypíše řádná veřejná soutěž, bude moci Kapsch vybírat dočasně mýtné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…