K Tománkové z Primy míří zásilka. K Zemanovi taky. Na Hradě zavládlo dojetí

25.04.2021 20:57 | Ze sítí

Po dnešním rozhovoru prezidenta Miloše Zemana pro CNN Prima NEWS přišlo nemálo reakcí pozastavujících se nad prezidentovým chováním vůči moderátorce Terezii Tománkové. Té Zeman například řekl, že „není ve formě“. „V životě jsem neviděl moderátorku takhle si nechat srát na hlavu,“ hodnotí rozhovor řeporyjský starosta Pavel Novotný a dal najevo, co by se stalo, kdyby byl Zeman ve studiu s Danielou Drtinovou. Prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček po jedné z reakcí zůstává dojatý. K Tománkové mezitím zamířila kytice. Zeman se zase může „těšit“ na knihu o slušném chování.

K Tománkové z Primy míří zásilka. K Zemanovi taky. Na Hradě zavládlo dojetí
Foto: FTV Prima
Popisek: Moderátorka pořadu Partie Terezie Tománková.

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí
Během rozhovoru, který následoval po prezidentově mimořádném projevu, Zeman moderátorce Terezii Tománkové několikrát ve svých odpovědích na její otázky použil dosti nevybíravé obraty.

„Vidím, že jste špatně poslouchala… O tom jsem vám řekl před minutou…,“ začal Zeman zlehka k moderátorce, brzy však přitvrdil, a Tománková tak od hlavy státy uslyšela domněnku, že „si sedí na uších“ či že dneska „není ve formě“.

Prezident moderátorce rovněž začal počítat otázky, které byly podle něj chybně položeny. „To je vaše třetí chyba,“ spustil například či párkrát neopomněl ve svých odpovědích doříci, že si dané věci „snad všimla“.

„Důvěrné materiály se většinou nezveřejňují ani půvabným moderátorkám, zvláště když by je stejně nepochopila, protože už jsem si všiml, že jsem třikrát říkal jednu a tu samou věc,“ neudržel se nakonec.

Podle vyjádření CNN Prima NEWS moderátorka předvedla vysokou profesionalitu, zaznívají však názory, že si chování prezidenta neměla nechat líbit a rozhovor nezvládla.

„Asi se mnohým můj názor nebude líbit, ale Terezie Tománková samozřejmě rozhovor dobře nezvládla. Jedním z hlavních úkolů moderátora je totiž dokázat se přizpůsobit stylu toho, s kým rozhovor vedete – jinak komunikuje bankéř, jinak rocková hvězda, jinak třeba dětský host ve studiu. Takže když vám někdo řekne ‚sedíte si na uších‘, tak máte odpovědět ‚drž píču, ty prasomrde‘ a dál pokračovat jakoby nic. To je hlavní umění moderátora – umět se vžít do duše toho druhého,“ naznačil, jak se měla Tománková zachovat, marketingový odborník Jakub Horák.

V životě jsem neviděl moderátorku takhle si nechat srát na hlavu. Zeman jí řekne ‚sedíte si na uších‘ a ona se ho bojí. Smutný,“ ohodnotil moderátorský um Tománkové řeporyjský starosta Pavel Novotný.

Sdílel též výpis prezidentových nevybíravých obratů se slovy, že kdyby podobně Zeman reagoval v DVTV u rozhovoru s novinářkou Danielou Drtinovou, tak by po některých slovních obratech „shořel jako papír“ či by „do minuty plakal rozložený na kostičky jak lego“.

Koalice SPOLU, sdružující ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, po rozhovoru Zemana s Tománkovou míní, že by hlavě státu propříště mohla pomoci „kniha o slušném chování k ženám“. „Při nejbližší příležitosti věnujeme panu prezidentovi knihu o slušném chování k ženám. Po jeho dnešním televizním vystoupení jsme nabyli dojmu, že mu v jeho rozsáhlé knihovně chybí,“ napsala koalice.

Šéfredaktorka serveru Euractiv.cz pak spekulovala, zdali „to, že se Terezie Tománková veřejně nechává ztrapňovat Milošem Zemanem, je součástí dohody o exkluzivním přístupu CNN Prima NEWS k prezidentovi“?

Jedna z twitterových uživatelek se po zhlédnutí rozhovoru rozhodla jednat a sdílela, že moderátorce poslala na Primu kytici. „Právě jsem na Primu poslala kytky pro Terezii Tománkovou, abych se za nás, za chlapy s koulema, omluvila,“ píše na Twitteru Jana Dubová.

Dovysvětlila, že tak činí hlavně kvůli tomu, že se stydí, že „‚to‘ máme v čele státu“.

Generál Andor Šándor je prezidentovým chováním také zaskočen. „Prohlášení prezidenta vzbudilo řadu různých vášní, přestože vlastně téměř nic nového národu nesdělil. Do jisté míry jsem se obával, nakolik a jakým způsobem rozstřelí vládní postoj k celé věci. Dnes je jisté, že podpora EU a NATO naší věci bude dosti vlažná, po řadě zpochybnění, která sdělil, včetně staronové druhé vyšetřovací verze o špatné manipulaci. Osobně jsem zděšen absencí džentlmenství muže vůči ženě, která se projevila v následujícím rozhovoru. Terezie Tománková není žádná novinářská štika, její projev je nekonfliktní, což bychom měli spíše ocenit. Je hrozné, kam až hluboko ve veřejném prostoru klesáme,“ sdělil nad chováním Zemana.

Generál Petr Pavel také zůstal ze Zemanových slov zaskočen, více než styl rozhovoru však není potěšen z jeho obsahu. „Zpochybnění závěrů bezpečnostních složek, a tím i opatření vlády, která z nich vycházela, mimořádně nahrává Rusku v jeho dezinformačním úsilí, rozděluje nejen českou politickou reprezentaci, ale i veřejnost a vyvolává nedůvěru našich spojenců, jestli si podporu vůbec zasloužíme,“ uvedl.

I pražská zastupitelka Hana Kordová Marvanová projev Zemana nevítá. „Ruská média vyzdvihují dnešní projev Miloše Zemana. To je jasný důkaz, že splnil zadání z Moskvy, které mu připravili. Tímto se usvědčil, že už de facto není prezidentem ČR, ale obhájcem a agentem Ruska,“ míní. A nad prezidentem uzavírá ostrý soud, že by kvůli tomu podle ní měl být zbaven funkce pro velezradu.

Zatímco se na Zemana valí kritika z mnoha stran ať už kvůli obsahu jeho projevu či kvůli jeho chování vůči moderátorce Tománkové, z Hradu přišla zpráva o dosti odlišných ohlasech. „Převelice děkuji mnoha občanům za slova podpory adresovaná panu prezidentovi,“ děkuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Jeden z ohlasů na prezidenta ho prý dokonce dojal a „promluvil mu ze srdce“. „Mohu konstatovat jediné – máme na Hradě po roce 1938 prvního skutečně statečného prezidenta!“ sdílel mluvčí jednu z reakcí na Zemanův projev, jež ho dojala.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…