K čemu je Unie, když nedokáže být unií! Politolog Tomský popisuje přednášku analytika Friedmana

26.04.2016 18:27

O svých dojmech z přednášky analytika George Friedmana se na serveru Echo24 podělil nakladatel a politolog Alexander Tomský.

K čemu je Unie, když nedokáže být unií! Politolog Tomský popisuje přednášku analytika Friedmana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Alexander Tomský

Friedman prý na přednášce hlásal čistý realismus. „Přímo osvěžující, uprostřed našich veřejných debat podvědomě autocenzurovaných politickou korektností čili vládnoucí ideologií nebo plných idealistických, fantastických bludů, že nelze před migranty zavřít hranice a kdyby to, nedej pánbůh, snad i nějak šlo, jistě by to ohrozilo evropské hodnoty otevřené společnosti a tolerance. Nemáme také kritizovat Unii, předně v žádné krizi není a i kdyby snad dočasně byla, jen by to nahrávalo Putinovi a ten by nás nakonec schlamstl,“ uvedl Tomský.

  • Celý text je ZDE

Podle něj Friedman průšvih jasně definoval. Jde prý o totální, systémové selhání Bruselu, jež uvrhlo eurozónu do neřešitelné krize a celou nejmladší i nejstarší generaci jižních států Evropy do trvalé bídy. „Podobně oddaluje Unie pod německou taktovkou i krizi imigrační, za to má tu ‚drzost kritizovat Budapešť a Varšavu za hledání vlastního řešení‘. Jižní eurozóna pod německým diktátem bude trpět tak dlouho, dokud se nevzbouří. K čemu vlastně je Unie, která nedokáže být unií?“ tlumočil Tomský další část přednášky.

Rusko si bude držet určující vliv na hraniční státy

Podle Friedmana není třeba strašit Putinem. „Ruský ‚raison d’état‘ se nám líbit nemusí, ale určující vliv na hraniční státy, kde bohužel Západ nemá z pragmatických důvodů co dělat, si držet bude. Vývoz lidských práv a demokracie tu naráží na svůj limit, Rusko by považovalo spojenectví Ukrajiny a NATO za vlastní ohrožení. A i když se americké zájmy poněkud posunuly od Atlantiku k Pacifiku a Evropa s výjimkou Polska se zatím nehodlá vyzbrojit, obrannou linii i na hranici baltských států Američané hájit budou, není v jejich zájmu rozšíření ruského vlivu,“ uvedl Tomský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…