K čemu ten protikuřácký paskvil přispěje? Zastaví teroristy? Senátor žasne nad tím, co vláda kolem úpravy kouření v parlamentu předvádí

14.09.2016 19:39

Takzvaný protikuřácký zákon, nazývaný ve sněmovně též nesmrtelný, čeká na své projednání ve zdravotním výboru a další čtení před poslanci. Už dnes je jasné, že opět vyvolá vášnivé debaty a desítky pozměňovacích návrhů. Cestu „nesmrtelného zákona“ sleduje nejen prezident Zeman, který se vyjádřil, že je dobře, že zatím nebyl přijat, kritičtí jsou i někteří senátoři. Velké politické hry, které vláda rozehrává nad bezvýznamným protikuřáckým zákonem, nenechávají klidného ani senátora Ivo Valentu zvoleného za Stranu soukromníků.

K čemu ten protikuřácký paskvil přispěje? Zastaví teroristy? Senátor žasne nad tím, co vláda kolem úpravy kouření v parlamentu předvádí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Ivo Valenta na Slováckých slavnostech vína

„Po blamáži kolem hlasování o protikuřáckém zákonu v květnu letošního roku vláda ve své regulační umanutosti znovu vrátila do hry tento nesmyslný paskvil, který je jejím dalším naši svobodu osekávajícím opatřením v řadě,“ napsal senátor na svém Facebooku. A aby toho nebylo málo, vládní činitelé by prý rádi přivítali, kdyby byl tento zákon projednán pokud možno bez diskuse.

„Proto navrhli jeho schválení již v prvním čtení, a když tento návrh neprošel, zkrátili lhůtu na projednání ve sněmovních výborech na polovinu,“ líčí zákonodárce. Připadá mu prý, jako kdyby měl tento nesmyslný zákon vyřešit nějaké zásadní problémy naší doby, jinak umanutost vlády nechápe. „Jako by snad měl vyřešit uprchlickou krizi, odvrátit možné teroristické útoky nebo zabránit nějaké jiné katastrofě,“ píše sarkasticky Valenta.

„Pokud vláda nemá skutečně jiné starosti, než jak zasáhnout do svobody podnikání, do svobody majitele restaurace rozhodnout si o tom, zda jeho lokál bude, či nebude kuřácký, do svobody nastavit si ceny alkoholických a nealkoholických nápojů podle vlastního uvážení, do svobody konzumovat na sportovních či společenských akcích cokoliv, na co máme chuť, pak opravdu premiér ani ministři nejsou těmi správnými lidmi na svém místě,“ vyjadřuje své pochybnosti slovácký senátor.

Nemá totiž pocit, že kouření v restauracích by bylo tím, co nás v současnosti trápí nejvíce. „Vláda nás má chránit před skutečnými nebezpečími, ne před námi samotnými. Jsem přesvědčen, že tento zákon je třeba zastavit a že by jej měl každý rozumný zákonodárce odmítnout. Nejde tu o ochranu zdraví, ale zejména o ochranu svobody,“ uzavírá na svém facebookovém profilu senátor Ivo Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.” Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí o přibližně deset tisíc, což činí úbytek zhru…