K dodatečným komunálním volbám přišla zatím až třetina voličů

31.01.2015 14:17

K dodatečným komunálním volbám v obcích, kde se na podzim kvůli nedostatku kandidátů hlasovat nemohlo, přišla dnes dopoledne zatím pětina až třetina voličů. Vyplývá to z informací, které získala ČTK od volebních komisařů. Hlasovat se bude až do 22:00, poté budou výsledky postupně zveřejňovány na www.volby.cz.

K dodatečným komunálním volbám přišla zatím až třetina voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Ve středočeských obcích se účast pohybuje mezi 20 a 30 procenty. V Petkovech na Mladoboleslavsku přišlo do 10:30 odevzdat svůj hlas 50 z celkového počtu 230 voličů, v Bukovanech na Příbramsku 16 z 67 voličů. V Prodašicích na Mladoboleslavsku hlasovalo asi 20 z 66 lidí. O volby ve Vlkově na Českobudějovicku přibližně do 10:00 projevilo zájem 19 procent voličů. Naopak třetina voličů už přišla do volební místnosti v Zadní Stříteži na Táborsku. 
    
V Srní na Klatovsku za první tři hodiny přišlo přes 25 procent voličů, tedy zhruba 40 lidí. "Přijde určitě volit většina obyvatel," řekla ČTK členka volební komise. V Újezdu u Svatého Kříže však byla účast zatím jen kolem 15 procent. Podle členky komise je ale zájem o volby mezi občany velký. Chtějí, aby měla obec řádného starostu a rozběhla se ve standardním režimu. 
    
Ve třech obcích ve východních Čechách do 11:00 odevzdalo svůj hlas mezi 20 až 30 procenty voličů. Nejvyšší průběžná účast byla ve Vísce u Jevíčka na Svitavsku, kde ze 137 voličů odvolilo 41. "Čekáme, že by celkem mohlo přijít 75 až 80 procent voličů," řekla ČTK zapisovatelka volební komise Simona Nárožná. V Lánech u Dašic na Pardubicku ze 114 voličů zatím odevzdala hlas více než čtvrtina. Zhruba pětinová účast před 11:00 byla v Osicích na Královéhradecku, kde je 379 voličů. 
    
K dodatečným obecním volbám v Růžené na Jihlavsku a Slavníči na Havlíčkobrodsku přišlo do 10:00 mírně přes 20 procent voličů. V obou obcích neregistrují žádnou stížnost na průběh voleb. 
    
Dodatečné komunální volby se konají souběžně s opakovaným výběrem zastupitelů v Chomutově a Bílině na Teplicku, kde říjnové výsledky zrušil soud kvůli kupčení s hlasy voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…