K dohodě s rebely o daních nedošlo

30.10.2012 10:41

Podle informací ParlamentníchListů.cz k dohodě s takzvanými rebely, kteří jsou zastoupeni v pracovní skupině, kterou ODS vytvořila, zatím nedošlo.

K dohodě s rebely o daních nedošlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS Tluchoř a Fuksa

„K dohodě zatím nedošlo," informoval redakci zdroj z jednání. Rebelové jsou odpůrci současné podoby daňového balíčku. Navrhují, aby buď sazba DPH zůstala na úrovni letošního roku, nebo se sjednotila. Nečas jim navrhl, aby se nižší sazba zvýšila ze 14 na 15 procent, ale vyšší sazba (základní) by se nezvyšovala z 20 na 21 procent, ale zůstala by na dvaceti procentech. V roce 2014 by se to pak vrátilo na letošní úroveň, tedy na 14 a 20 procent. To ale odmítli jako nedostatečné a předložili svůj vlastní pozměňující návrh.

Mezi takzvanou R-6, šestici rebelů, patří Středočeši Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Dále Jan Florián z Prahy 10, Radim Fiala z Olomouckého kraje a Tomáš Úlehla ze Zlínského kraje. Problém se zvyšováním daní má i poslanec Boris Šťastný.

Od 11 hodin by měl zasedat Poslanecký klub ODS, který rozhodne, zda se bude o balíčku jednat již zítra ještě před Kongresem ODS, nebo až po něm. Místopředseda klubu Marek Benda již zmínil, že jestli nebude dostatek hlasů pro vládní zákony, tak se hlasování o nich odsune až na dobu po Kongresu ODS.

Šťastný: Hlavní problém je obnovení progresivního zdanění

Šestici rebelů vadí hlavně DPH, Borisi Šťastnému ale především milionářská daň a návrh Petra Nečase nevidí jako řešení, aby balíček podpořil. „Otázku DPH nevidím jako tak zásadní problém. Jako hlavní problém vidím obnovení progresivního zdanění ve formě takzvané milionářské daně. Vedení ODS a Petr Nečas by se měli setsakramentsky zamyslet, jestli nám takový výprask, který jsme dostali ve volbách, už nestačil, a jestli budeme podporovat nadále zrůdné Kalouskovy socialistické návrhy," říká poslanec Boris Šťastný.

Členy pracovní skupiny, kde jsou zastoupeni rebelové i vedení ODS a poslaneckého klubu, jsou předseda ODS a premiér Petr Nečas, předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura, předseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek a člen tohoto výboru Radim Jirout, a dále poslanci Marek Šnajdr, Radim Fiala a Ivan Fuksa. Ti si návrh od Nečase již vyslechli, neboť jsou současně členy Výkonné rady ODS.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…