K dosažení solidní demokracie nás čeká ještě dlouhá cesta, domnívá se starosta Litovle

10.10.2013 10:34

Zdeněk Potužák (SNK) je zastáncem změny volebního systému. Jak velkou roli by v něm ale podle jeho názoru měl hrát prezident a především občané? Co doporučuje voličům před volbami a proč podporuje nové strany? V rozhovoru, který poskytl našim stránkám, se rozpovídal také o čerpání dotací a především jako člen výboru pro cestovní ruch o jeho významu pro město a problémech, které aktuálně řeší.

K dosažení solidní demokracie nás čeká ještě dlouhá cesta, domnívá se starosta Litovle
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Litovle Ing. Zdeněk Potužák

Předčasné volby vítáte, ale je také podle vás potřeba změna volebního systému a omezení mandátu poslance na maximálně dvě funkcí období. Jak velkou roli by ale podle vás měl hrát v novém systému prezident a především občané? Upřednostňujete například na celostátní úrovni více přímé demokracie?

Schvaluji přímou volbu prezidenta. Jeho pravomoci by mohly být vyšší, a to by si voliči měli ale uvědomit při volbách.  Volený kandidát by měl mít za sebou dobrou praxi a zkušenosti z vedení lidí, hospodaření se státními financemi. …Přímá volba chce dobré kandidáty a odpovědné voliče. Pokud chci někoho volit, musím ho znát (jakou má profesi, co v praxi dělal, jak ho hodnotí jeho okolí) není problém v naší malé zemi informace získat. Bohužel v médiích se píše hlavně o skandálech. V době voleb by měla být veřejnost informována hlavně odborníky – politology. Doporučuji všem  než půjdou k volbám,  se seznámit s pracemi  Ph.Dr. Vladimíry Dvořákové.

A co referendum na komunální úrovni? Využilo jej město někdy? A případně s jakým výsledkem? Ne vždy se podaří, aby hlasoval dostatek lidí a referendum tak bylo platné.

V našem městě jsme dosud referendum nevyužili a dle nízké účasti ve volbách se obávám, že by se i referenda zúčastnilo málo občanů. Referendum by se muselo týkat opravdu vážného rozhodnutí o osudu města, aby se uplatnilo.

Je také podle vás také nutné, aby občané volili zcela nové strany se zcela novými tvářemi. Podle čeho tak soudíte? A co třeba VV, které byly v minulých volbách pro mnohé také velkou nadějí?

Nové strany potřebujeme právě proto, že současné jsou už navzájem propojeny s podnikatelskou sférou a jsou ovlivňovány dlouholetými vazbami, které vyúsťují v narůstající korupční prostředí.

Už to vidíme několik let a nemění se to, zpřetrhání vazeb je nutné.

Samozřejmě by bylo krásné mít tradiční strany s dobrou historií a výsledky jako např. v Anglii a USA. Ale to nemáme – habsburství, války a diktatura jim neumožnila u nás vzniknout. VV byly opravdu nadějí a je z toho vidět, že to bude dlouhá cesta, než dosáhneme solidní demokracie.

Po průtahách se získáním dotace na likvidaci zamořené skládky, se ji městu podařilo získat a nyní by se tak mělo začít s likvidací. Kdy ale bude dokončena?

Podařilo se ukončit výběrové řízení a akce se právě zahajuje. Letos bude provedena první etapa, tkzv. doprůzkum celé lokality. Z něj vyplyne přesný postup prací  - odtěžení kontaminované zeminy, řešení dopravy přes obec, sanace podzemních vod. Dekontaminace musí  být ukončena do konce roku 2015, kdy končí i dotační období. Držte nám palce, ať se vše podaří a voda bude opět čistá.                            

Město je celkově v čerpání dotací velice úspěšné. Jaký je váš recept na úspěšné nejen zažádání, ale především splnění podmínek jednotlivých programů?

Dotace, které jsme získali, se objemově týkají především ekologie – a to budování kanalizace – nejdříve to bylo město, pak 3 obce a nyní dalších 5 obcí. Ležíme v CHKO litovelské Pomoraví a musíme tyto akce realizovat pro ochranu chráněné krajiny. Totéž se týká již zmíněné dekontaminace. V těchto dotacích nám tedy napomáhá právě vazba na CHKO, kde získáváme plusové body při hodnocení žádostí.  Takže jsme získali stamiliony v minulých i v současném volebním období – ale jsou hlavně v zemi. Nejsou vidět v něčem krásném pro oko.

Až nyní jsme získali dotaci na rekonstrukci náměstí, muzea a radniční věže. Právě počítáme, zda na vše budeme mít i vlastní finanční podíl nebo některou dotaci odmítneme. Vše se totiž musí dokončit do konce roku 2015 v souvislosti s koncem dotačního období.

Pokud jde o plnění dotačních podmínek je to zásluhou práce zaměstnanců úřadu a to jak odpovědného odboru, tak dvou dotačních manažerek.    Společně sledují realizaci staveb ale také plnění všech administrativních podmínek, termínů, monitoringů, průběžných zpráv a hodnocení. Přivítali bychom snížení byrokracie v této oblasti – plno věcí se jen opakuje, přepisuje…  Ze současného stavu mám dojem, že se neví jak peníze z EU využít a na druhé straně se dělají takové podmínky a kontroly aby je byl problém získat a pak vše ustát. 

Jste také členem výboru pro cestovní ruch. Co se tak snažíte dělat pro jeho podporu ve městě a co je naopak největší problémem, s kterým se v tomto směru potýkáte?

Vytvořil jsem pracovní skupinu pro CR ve městě, dali jsme dohromady možnosti rozvoje a podpory CR. Podařilo se podpořit vznik vodáckého kempu v Litovli, zavést půjčovnu kol s mikroregionem litovelsko, zorganizovat s KČT jarní zahájení turistické sezóny. Právě budujeme nové TIC, kde bude i propagace místních firem – hlavně potravinářských.  Zavedli jsme farmářské trhy. Velkou roli u nás hraje cykloturistika -  nyní se opravují lesní cesty v CHKO. Oblast lužních lesů patří k nejhezčím na Moravské cyklotrase.

Nedaří se provést rekonstrukci ubytovací části hotelu Záložna, která by nabídla ubytování na lepší úrovni -  přivítali bychom investora.

Ve výboru pro CR Olomouckého kraje se nyní aktuálně řeší vznik Centrály CR ve vazbě na očekávaný zákon o CR.

Na konci června také zastupitelstvo rozhodlo o tom, že město Litovle bude mít samostatné informační centrum. Co vás k tomuto záměru vedlo? A kolik bude muset investovat radnice?

Současné TIC nám provozovala CK Bavi. Její prostory však byly velmi malé a s nárůstem turistů omezovaly i vlastní činnost CK. Hodně jsme diskutovali, dívali se jinde. Atraktivita Litovelska roste a je nutné turismus podpořit i jako zdroj práce pro místní občany. Nové TIC bude opět na náměstí a bude mít dostatečné prostory pro obsluhu i pro tematické výstavy o regionu a pro propagaci místních produktů. Bude mít také za úkol navrhovat další směry rozvoje CR dle informací od klientů. Investice bude cca   7OO tis. Kč.

Jedním z vašich cílů pro letošek bylo ve spolupráci s Agenturou Střední Morava zpracovat koncepci rozvoje CR pro naše město. Jaká je vaše vize koncepce a kdy by mohla vzniknout? Budou se také moci nějak podílet i občané?

Jak píši výše, zpracovali jsme na městě svůj přehled a možnosti dalšího rozvoje CR a realizovali první kroky. Ve výboru  OLK pro CR jsem poznal práci Agentury Střední Morava

a pro odbornější pomoc jsme ji pak požádali o zpracování koncepce.  Brzy očekáváme jejich návrh a ten bude dán k připomínkování zastupitelům i veřejnosti.

Máte nějaký vzkaz pro občany?

Přeji všem ještě teplý a krásný podzim, abychom načerpali sílu na zimu a šetřili na topení.

reklama

autor: Kateřina Synková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …