K eurovolbám přišlo v prvních hodinách kolem pěti procent voličů

23.05.2014 20:02

Účast v letošních volbách do Evropského parlamentu byla v prvních hodinách slabší než před pěti lety. Volit přišlo podle informací ČTK od volebních komisařů vesměs jen kolem pěti procent lidí. Při minulých eurovolbách měla odhlasováno do 17:00 už zhruba desetina voličů.

K eurovolbám přišlo v prvních hodinách kolem pěti procent voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

K této hranici se dnes ale přiblížily jen některé okrsky v Praze nebo v menších obcích Karlovarského kraje. Naopak v řadě míst se účast pohybovala pod pětiprocentní hranicí, například v Moravskoslezském, Jihočeském, Královéhradeckém nebo Ústeckém kraji.

Průměrných pět procent lidí přišlo hlasovat ve Středočeském, Olomouckém, Libereckém nebo Plzeňském kraji. "Pouze Sebečice na Rokycansku mají účast asi 22 procent," řekl ČTK Jan Nový z plzeňského krajského úřadu. Také v Pardubicích v okrscích na Gymnáziu Mozartova byla volební účast kolem pěti procent. "Při podzimních sněmovních volbách touto dobou již odvolilo přibližně 20 procent voličů," řekla ČTK zapisovatelka tamní volební komise.

V České Lípě odvolilo jen něco přes jedno procento voličů

I v Libereckém kraji se účast pohybovala kolem čtyř až šesti procent. V jednom z jabloneckých okrsků dosáhla osmi procent, naopak na radnici v České Lípě zatím přišlo odvolit jen 1,3 procenta zapsaných voličů. Tam je ale nízká účast tradicí, v minulých eurovolbách tam odvolilo sotva 13 procent voličů. "Statistiky zkreslují lidé, kteří jsou trvale hlášeni na městském úřadě," řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Brožová.

Od dvou do pěti procent lidí přišlo do 16:00 hlasovat na Vysočině, ve středočeských městech se účast tou dobou pohybovala kolem čtyř procent. "Lidé moc nechodí a chodit ani nebudou, protože začíná pršet," uvedla Lenka Votrubová z benešovské radnice. Také ve Zlíně měla do 16:15 odhlasováno jen čtyři procenta lidí. "Při podzimních sněmovních volbách to přitom v tuto dobu bylo přibližně 14 procent," uvedl Tomáš Lang z kanceláře primátora. V Jihomoravském kraji průměrně za první dvě a půl hodiny k urnám tři procenta voličů, vyšší byla účast v Brně nebo v některých okrscích na Blanensku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…