K lopatě můžeme, ale... Herec David Matásek varoval veřejnost

29.11.2020 21:21

Vláda od pondělí 23. listopadu umožnila divadlům nebo kinům opět pořádat představení, háček je však v tom, že pouze bez diváků. Nic se nezmění ani po plánovaném čtvrtečním zmírnění vládních restrikcí. Nepříliš příznivě pak aktuální situaci v kultuře vidí i herec David Matásek. „Vyhladovět nebo zdecimovat živnostníky, to mi nepřipadne v pořádku,“ řekl v Interview ČT24. A kritikům kultury vzkázal, že problém není v tom „držet lopatu“, jak někteří umělcům vzkazují. Svým kolegům naopak vytkl „mentorování“. „Herci a jejich aktivismus už svoji dějinnou roli splnili,“ zaznělo.

K lopatě můžeme, ale... Herec David Matásek varoval veřejnost
Foto: Repro ČT24
Popisek: Herec David Matásek

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19?

27%
62%
hlasovalo: 34305 lidí
Herec se i přes znemožnění provozovat mnoho z jeho pracovních činností snaží udržet si pozitivní mysl. „Před dětma se tvářím, že všechno dobře dopadne… Někdy to na mě dopadne,“ říká s přiznáním, že se občas musí přetvařovat.

Matásek říká, že se v aktuální situaci snaží najít nějaké poučení a odpověď na otázky, zdali je vůbec kultura důležitá pro národ a jak moc ji lidé chtějí. „Jestli je přenosný každý druh kultury online, jestli to vůbec funguje…“ přemítá umělec, který je zapojen do telefonního happeningu Ústředna78, kde může být v kontaktu s diváky.

Herec se prý snaží být k lidem co nejvíce pozitivně naladěn, ale ne vždy se to povede, a setkal se tak i s telefonáty lidí, kteří jsou kvůli vládním restrikcím v těžké situaci. Vyprávěním se též snaží pomoci nahrávkami pro seniory, kteří jsou nyní v mnoha zařízeních odkázáni být bez blízkého kontaktu s dalšími lidmi, včetně těch blízkých.

Připomenul, že je aktuálně výročí vyškrtnutí vedoucí úlohy komunistické strany z Ústavy a politoval, že i přesto komunisté dnes často do dění ve státě zasahují: „Když se díváte na schvalování v Parlamentu, tak tam ta vedoucí úloha pořád je.“

Zcela chladným jej nezanechávají ani problémy mnoha lidí, jimž vláda znemožnila pracovat. „OSVČ je naprostá tragédie, těch lidí mi je upřímně líto,“ pravil s tím, že kompenzace nejsou dobře nastavené a jejich pravidla jsou nečitelná. U svých hereckých kolegů se prý setkává s tím, že ne všichni se dovedou ke kompenzacím dostat.

Z veřejného prostředí podle něj, člena činohry Národního divadla, vymizel respekt člověka k člověku. „Přijde mi to hrozně nespravedlivý,“ říká k útokům na různá povolání včetně herců. „Můžeme tu lopatu držet, v tom není problém, ale ten návrat bude o to složitější, snažíme se udržet v profesní kondici,“ připojil.

Sám prý nemá problém s uskrovněním, což již lidé pochopili. „Ale vyhladovět nebo zdecimovat živnostníky, to mi nepřipadne v pořádku,“ říká.

Co u svých kolegů odsuzuje, je „mentorování“; umělci by dle něho neměli „kopat zákopy“ mezi lidmi. „Herci a jejich aktivismus už svoji dějinnou roli splnili,“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…