K mimořádným obecním volbám zatím přišlo asi 30 procent voličů

15.03.2014 16:01

K mimořádným obecním volbám, které se dnes konají v sedmi českých a moravských obcích, zatím dorazilo asi 30 procent voličů. Komise nehlásí žádné problémy, zjistila ČTK. Volební místnosti budou otevřeny do 22:00. Nová zastupitelstva budou mít ale jen zhruba půlroční mandát. Na přelomu září a října se budou konat pravidelné komunální volby v každé obci.

K mimořádným obecním volbám zatím přišlo asi 30 procent voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

V Líšné na Přerovsku si lidé nové vedení obce během tohoto volebního období volí už potřetí. První mimořádné volby se v Líšné konaly v roce 2011, kdy na své zastupitelské posty podle starosty rezignovali zástupci opozice. „Vše probíhá v pořádku. Máme zapsaných 196 voličů a účast je dosud 33 procent," řekl dnes po 14:00 ČTK starosta Josef Motáň.

V Záluží na Litoměřicku mělo kolem 14:00 odvoleno 35 lidí, což je 28 procent zapsaných voličů. V řádných volbách v roce 2010 přišlo k urnám 61,74 procenta voličů. Tak vysokou účast dnes ale tamní komise nečeká. „Řada lidí považuje tyhle volby za zbytečné, když na podzim budou muset k urnám znovu," poznamenala jedna z členek komise.

Někde už jsou výsledky jisté

Podobnou účast hlásí také Slavníč na Havlíčkobrodsku, zatím dorazilo 26 procent voličů. Při řádných volbách v roce 2010 tam byla účast vysoká, z 39 voličů se jich zúčastnilo 84,6 procenta. Členové volební komise míní, že tentokrát to nebude horší, „chlapi" podle nich přijdou před 18:00, kdy otevírají hospodu. V Mačkově na Strakonicku, kde byly vyhlášeny volby kvůli rezignaci čtyř členů ze sedmičlenného zastupitelstva, přišlo do 15:00 vhodit do urny svůj volební lístek 31 procent voličů ze 140 zapsaných.

 Ze tří obcí na východě Čech byla k 15:00 nejvyšší účast v Myštěvsi na Královéhradecku, kde přišlo volit 73 ze 162 voličů, což představuje účast 45 procent. V Kuněticích na Pardubicku dorazilo k volebním urnám asi 30 procent lidí s volebním právem, podobná účast byla i ve Smrčku na Chrudimsku.

Výsledky voleb jsou v podstatě jasné už nyní v Záluží, ve Smrčku a v Líšné, kde se místním povedlo sestavit jen jednu kandidátní listinu. Jen o něco těžší rozhodování mají obyvatelé ve Slavníči, kde se o jejich přízeň uchází pět samostatných kandidátů. V Myštěvsi se jich nominovalo devět. Pouze dva samostatní kandidáti se rozhodli konkurovat šestičlennému sdružení Kuněťáci v obci pod známou horou nedaleko Pardubic. Největší souboj tak bude zřejmě v Mačkově, kde proti sobě stojí dvě sdružení nezávislých kandidátů.

reklama

autor: nem, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…