K míru je dál, než se zdálo. Palata popisuje dění na Ukrajině

15.04.2017 11:25

Z minských mírových dohod se plní jen výměny zajatců, separatisté konfiskují ukrajinské firmy a vše se ubírá jiným směrem, než je nějaké mírové znovusjednocení země, píše v dnešní Mladé frontě Dnes její redaktor Luboš Palata.

K míru je dál, než se zdálo. Palata popisuje dění na Ukrajině
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Kyjev, Ukrajina

V mírové znovusjednocení země podle Palaty nevěří ani Oleksandr Turčynov, který před třemi roky jako zastupující hlava státu vyhlásil „antiteroristickou operaci“ (ATO). Pro BBC Turčynov, který je dnes tajemníkem Rady národní bezpečnosti, prohlásil, že cílem ATO zůstává dobýt separatisty obsazené ukrajinské území zpět. A to se prý daří.

Palata poukazuje na to, že prakticky není dne, aby nepřicházely zprávy o dalších padlých a raněných. Poslední dva vojáci padli ve čtvrtek. Podle ruské agentury RIA Novosti se počet zabitých vojáků blíží ke třem tisícům. Vedle toho během bojů zahynulo dalších šest tisíc civilistů. A dva miliony lidí na obou stranách fronty pak opustily domovy.

K míru a naplnění dohod, nebo alespoň dodržování příměří, není podle Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v současnosti vůle ani u jedné z bojujících stran, podotýká Palata..

Ukrajina podle Palaty trvá na tom, že v Donbasu, na území „Doněcké a Luhanské lidové republiky“, musí být provedeny regulérní volby podle ukrajinských zákonů. A až potom je možné vyjednávat o autonomii těchto regionů. Nic takového však nechtějí připustit separatisté ani Moskva, která je ekonomicky a vojensky drží nad vodou. K míru je tak podle pozorovatelů dál, než se při uzavření minských dohod v lednu 2015 zdálo, dodává Palata.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…