K násilí proti uprchlíkům by se Němci snižovat neměli, míní Merkelová

16.08.2015 20:46

V letním interview pro veřejnoprávní televizi ZDF německá kancléřka Angela Merkelová konstatovala, že by se Němci neměli snižovat k násilí vůči uprchlíkům. V poslední době se totiž množí útoky na ubytovny běženců i proti utečencům samotným. Současně však prohlásila, že touha některých uprchlíků po vyšší životní úrovni nemůže být důvodem pro udělení azylu. Mluvila také o Řecku.

K násilí proti uprchlíkům by se Němci snižovat neměli, míní Merkelová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová požádala své spoluobčany, aby se nesnižovali k útokům na uprchlická zařízení a na běžence samotné. „Každý, kdo přijde do Německa, má právo na to, aby s ním bylo zacházeno jako s lidskou bytostí,“ prohlásila nejmocnější žena Evropy. Zároveň však krotila nadšení uprchlíků pro „německý ráj“. „Nemůžeme udělit azyl každému, kdo si myslí, že může v Německu získat práci,“ konstatovala.

Uprchlickou krizi musí podle kancléřky řešit Evropa společnými silami. Na vzniku společné azylové politiky EU se prý ukáže, zda je EU schopna řešit závažné problémy, je třeba sestavit klasifikaci „bezpečných zemí původu“.

Celý rozhovor najdete zde

Dalším prubířským kamenem EU zůstává řecká krize. Německo stále tlačí na to, aby se do řešení řeckých problémů zapojil Mezinárodní měnový fond, ale ten volá po snížení řeckého dluhu, neboť ho považuje za nesplatitelný. Německo tento krok prozatím odmítalo. Merkelová je přesvědčená, že tvrdý postup vůči Řecku, včetně možného odchodu jihoevropského státu z eurozóny, byl správný. Spolková republika Německo nebyla zdaleka osamocená ve vyvíjení tohoto tlaku a dnes se ukazuje, že vládu v Athénách pohnula k potřebným krokům. Nyní má podle Merkelové Řecko naději, že se vrátí k ekonomickému růstu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…