K návrhu, který má umožnit adopce dětí registrovanými partnery, vláda nepřijala žádné stanovisko

08.10.2014 12:37

Vláda dnes nepřijala žádné stanovisko k návrhu novely, podle níž by registrovaní partneři mohli adoptovat dítě svého protějšku. Novinářům to řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Lidovečtí ministři novelu nepodpořili, podle Bělobrádka novela není potřeba a věc je možné už dnes řešit podle platných právních norem. O zákonu rozhodne Parlament.

K návrhu, který má umožnit adopce dětí registrovanými partnery, vláda nepřijala žádné stanovisko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prahou se prohnal pochod Prague pride 2013

Předlohu připravilo 25 poslanců a poslankyň z různých stran. Nepřipojil se ale nikdo z lidovců. Vládní legislativci původně navrhovali k novele kladné stanovisko. Podle Bělobrádka ale ani kladné, ani záporné stanovisko nezískalo při hlasování dostatečnou podporu. Novela tak do sněmovny putuje bez vládního vyjádření.

„Norma není potřeba. Operuje s věcmi, které lze řešit podle současných právních norem," řekl Bělobrádek. Vicepremiérovi také vadí, že se lidovečtí ministři nemohli k návrhu vyjádřit v připomínkovém řízení, které je u poslaneckých novel na rozdíl od vládních předloh omezené.

O osvojení by podle návrhu rozhodoval soud, vždy by měl brát ohled na nejlepší zájem dítěte. Pokud by chlapcům a děvčatům bylo víc než 12 let, museli by i oni s osvojením souhlasit. Pokud by byl v rodném listě druhý rodič, i on musí k adopci registrovaným partnerem či partnerkou dát souhlas. Osvojení dětí z dětských domovů, kojeneckých ústavů a dalších zařízení novela registrovaným partnerům nepovoluje.

Podle výsledků sčítání lidu z roku 2011 v domácnostech dvojic gayů a lesbických žen v Česku vyrůstalo přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u „nesezdaných" párů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…