K nevíře: Mládež v patnácti letech míří rovnou na pracák

24.05.2016 8:02

Mladí lidé nechtějí do práce. Místo toho míří na úřady práce pobírat dávky. O tomto problému, který začíná děsit i politiky, píše deník Právo.

K nevíře: Mládež v patnácti letech míří rovnou na pracák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zemní práce

Na úřady práce se nechává zapsat čím dál víc patnáctiletých chlapců a dívek. Leckdy mají „vzor“ u svých rodičů. A tak přichází politici s návrhy, co s tím.

Podle Drahomíry Miklošové, místopředsedkyně ODS a starostky Obrnic na Mostecku, není jiná cesta, než odebrat sociální dávky rodinám, které dovolí, aby jejich patnáctileté dítě skončilo na podpoře a nešlo dál do školy.

„Rodiče častokrát odrazují děti od toho, aby se dál vzdělávaly, a nutí je jít na úřad práce. Těch dětí je čím dál tím víc a je to skutečně velký problém. Práce v tom regionu je, a přesto nikdo nechce pracovat. Já se jen ptám, jak můžeme tuto situaci řešit,“ řekla Miklošová.

S jiným návrhem poté přišel ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Ten by upřel čerstvým absolventům základní školy právo na dávky, rodiny jako takové by ale netrestal. „Jde o to, stanovit jim nějaký osobní plán, který by tyto osoby mohly plnit, aby měly na dávky nárok. Především by měly pokračovat ve vzdělávání,“ řekl Dienstbier. Podle něj je nutná spolupráce úřadu práce se školskými zařízeními. 

„Byla bych pro prodloužení povinné školní docházky do osmnácti let, jako je to v Bavorsku,“ uvedla řešení ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Sama prý již takovouto legislativní úpravu zmínila v debatě s ministryní školství Kateřinou Valachovou (ČSSD). 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…