K novoročním projevům Kubery a Vondráčka se připojí i Babiš

01.01.2020 6:10

Premiér Andrej Babiš (ANO) se letos připojí k předsedům Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS) a Sněmovny Radku Vondráčkovi (ANO) a přednese novoroční projev. Šéfové obou komor Parlamentu stejně jako při loňské premiéře postupně promluví po 13:00, Babišův projev odvysílá Česká televize ve 20:00. Prezident Miloš Zeman své tradiční vánoční poselství pronesl 26. prosince.

K novoročním projevům Kubery a Vondráčka se připojí i Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Předsedové vlád promlouvali na Nový rok několik let po druhé světové válce. V roce 2006 krátce po silvestrovské půlnoci přednesl novoroční projev tehdejší premiér Jiří Paroubek prostřednictvím už zaniklého kabelového a satelitního kanálu 24cz. Babiš loni poskytl na Nový rok televizi rozhovor, letos vystoupí s proslovem, na který je v programu vyhrazeno 15 minut.

Novoroční projevy šéfů parlamentních komor byly loni novinkou. Kubera vybídl Čechy k větší slušnosti, pokoře a úctě k práci druhých, stejně jako k většímu sebevědomí a víře ve vlastní schopnosti. Vondráček mimo jiné uvedl, že dobré výsledky české ekonomiky, minimální nezaměstnanost i růst mezd a penzí jsou zásluhou milionů pilných občanů.

Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v Československu či České republice dosud zejména prezidenti. Tradici promluv zahájil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl roku 2013 Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…