K protikuřáckému zákonu se vytahují čísla, jak se komu hodí

13.05.2016 10:14

Kolotoč kolem protikuřáckého zákona stále pokračuje. Buď ho přijmou zákonodárci jako nejpřísnější v celé Evropě, pro hospodské a restauratéry v navrhované podobě podle kritiků téměř likvidační, nebo dají za pravdu některým ze dvou stovek pozměňovacích návrhů a dohodnou se na kompromisu mezi ochranou kuřáků před kouřením a svobodou restauratérů, kavárníků a hospodských a konečně i kuřáků, v rozhodnutí, kde kouřit a kde ne. Dál ničit své zdraví by si kuřáci ale měli za jediného předpokladu, že nebudou otravovat kouřem své nekuřácké okolí.

K protikuřáckému zákonu se vytahují čísla, jak se komu hodí
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Zdánlivě úplně jednoduchý úkol se stále nedaří vyřešit. Kdo poslouchal někdy alespoň část jednání ve sněmovně na toto téma, musí potvrdit, že zde vládne napětí a snaha prosadit svůj názor za každou cenu. Tolerantní jsou daleko více kuřáci a vzájemné dohodě, kde kouřit a kde ne, je nakloněno i mnoho nekuřáků. Rozpory do jednání vnášejí napříč politickými stranami aktivističtí jedinci.

Často zaznívají argumenty, že EU to takto vyžaduje a všude podobně přísné zákony v Evropě fungují a my jsme poslední zemí, která proti kouření nebojuje, (což není úplně pravda, protože náš v současnosti platný zákon odpovídá podobné legislativě v zemích okolo nás). Ministr Němeček si zase například bere na jednání sněmovny pohřební urnu, aby připomněl fatální dopady kouření na lidské zdraví, jak dopadneme, pokud budeme kouřit. Jeho náměstkyně Teska Arnoštová a šéf zdravotního výboru Rostislav Vyzula zase připomínají, že podle důvěryhodného výzkumu si 80 procent našich občanů přeje zákaz kouření tak, jak je obsažen v navrhovaném zákonu.

Jak lze prezentovat výzkum, který se politikům hodí do krámu

Skutečnost ale může být i jiná. V průzkumu záleží podle sociologů třeba na položených otázkách. Slavný údajný výrok Winstona Churchilla „Nevěřím žádné statistice, kterou jsem sám nezfalšoval“, sice za druhé světové války rozšířila hitlerovská propaganda, s cílem vykreslit britského premiéra jako člověka, který lže svému národu a Churchill to podle všeho nikdy neřekl, nedůvěra ve statistiku a výzkumy veřejného mínění byla zaseta a nikdy se jí nepodařilo úplně odstranit.

A kde se tedy vzalo těch údajných 80 procent českých občanů, kteří chtějí absolutní zákaz kouření? Hned v první větě tiskové zprávy vydané v květnu 2015 k tomuto výzkumu se píše, že: 62% Čechů vadí kouření v restauracích, kavárnách a barech, přesněji 35 procentům dotázaných to velmi vadí a 27 spíše vadí. Podle zveřejněné tabulky to dokonce 39 % dotázaných nevadí vůbec. V součtu se ale jedná poněkud zvláštně o 101 procent dotazovaných respondentů.

Jaký je rozdíl mezi restaurací, hospodou, kavárnou a barem

A nyní k "ministerským" osmdesáti procentům občanů, kteří si nepřejí v restauracích kuřáky. Jde o další otázku a agentura se ptá doslova jen na zákaz kouření v restauracích, tedy ne už v hospodě, restauraci, kavárně a baru, jak to bylo v předchozí otázce.

Čtyřicet procent by rozhodně uvítalo zákaz kouření v restauracích, 38 procent respondentů by to spíše uvítalo. Dohromady tedy 78 procent. Tedy ani ne osmdesát procent, jak uvádí hlasy z vlády. Větší problém je ale položená otázka, kterou ministerští úředníci nesprávně interpretují. Tazatelé se totiž jasně ptali jen na restaurace, tedy ne na kavárny, hospody a bary. Pro zajímavost na okraj. Podle odhadů je v Praze už dnes osmdesát procent restaurací nekuřáckých a nikomu z kuřáků to nevadí.

Úplný zákaz kouření cigaret, včetně elektronických, ve všech restauracích, na koncertech, dětských hřištích a sportovištích, v nemocnicích a jejich venkovních areálech s výjimkou vyhrazených prostor v podobě, v jaké ho v červnu loňského roku přijala vláda, podle jiného průzkumu podporuje jen 37 procent respondentů. Tedy jen o málo více než třetina dotázaných. Průzkum z podzimu loňského roku pro televizi Nova zpracovala agentura Phoenix Research. S navrhovaným zákonem podle tohoto výzkumu nesouhlasí dokonce 39 procent dotázaných a zbývajících 24 procent se nepřiklání ani k jedné z variant řešení. Průzkum byl proveden on-line metodou ve dnech 1.9. - 11.9 2015 na vzorku 1018 dotázaných. Tedy zcela jiný výsledek, než o kterém mluví lidé z Němečkova ministerstva.

A vzpomeňme ještě jiný podobný průzkum ze září 2015, který v rámci pravidelného šetření zveřejnila společnost CVVM. Podle něj bylo 58 procent dotázaných pro zákaz kouření v restauracích. Naopak 38 procent dotazovaných se postavilo proti zákazu kouření v restauracích.

Kolik voličů ztratí sociální demokraté přijetím protikuřáckého zákona?

O nejednotném názoru na tento v mnoha směrech problematický zákon svědčí přes dvě stovky přijatých pozměňovacích návrhů, o kterých se má ještě jednat.

Nicméně už současný zákon splňuje kritéria podobných zákazů kouření v okolních státech a Brusel po nás více nepožaduje. Zhruba 40 procent občanů-voličů, jak vyplývá z citovaných průzkumů, totiž schválení navrhovaného zákona pozitivně nepřijme.

Zatímco v článku výše zmiňovaný Churchillův citát o upravených statistikách bývalý britský premiér nikdy neřekl, následující výrok je autentický a přesně vystihuje, jak ministerstvo zdravotnictví postupuje při obhajování protikuřáckého zákona: „Vašim názorům neodpovídají fakta? Tím hůř pro fakta!“

A na závěr ještě jednou vášnivý kuřák dýmky Winston Churchill: „Když teď všude čtu tolik špatného o kouření, tak uvažují, že přestanu číst.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…