K soudu s Davidem Rathem budou předvoláni politici ČSSD

28.06.2013 7:23

Termín soudu s bývalým hejtmanem Davidem Rathem je již znám. Začne 7. srpna a MF DNES píše o tom, že případný souběh s možnými předčasnými volbami by mohl poškodit ČSSD. K soudnímu jednání má být pozváno 78 svědků, a to právě včetně špiček ČSSD.

K soudu s Davidem Rathem budou předvoláni politici ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Proces, který má trvat do 25. října, má celkem 11 obviněných. Kromě poslance Davida Ratha byli do vazby vzati bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová a exposlanec ODS Petr Kott. Zadrženi byli již loni v květnu. Ratha a spol. viní státní zástupce z úplatkářství a dalších korupčních trestných činů. Podle obžaloby si měl David Rath říci o úplatky ve výši 22 miliónů korun. Hrozí mu až dvanáct let vězení.

Státní zástupce Petr Jirát předvolá na svědeckou lavici prý více než čtyřicet lidí. „Především se jedná o svědky z řad vedoucích i řadových pracovníků středočeského krajského úřadu či úředníky z ROP Středočeského kraje,“ uvedl žalobce pro MF DNES. K výslechů prý půjdou pracovníci ministerstev pro místní rozvoj či financí a také lidé z managmentu nemocnic, které jsou uvedeny jako zadavatelé veřejných zakázek.

Svědci trpí ztrátou paměti

„Většina svědků trpí ztrátou paměti, nebo říkají, že vše bylo v pořádku. Málokdo se přizná k něčemu, co třeba sám udělal,“ řekl Petr Jirát.

Další svědky budou k soudu volat advokáti obžalovaných. MF DNES píše, že právníci Davida Ratha naznačili, že chtějí, aby vypovídali také aktivní politici. Jejich jména však právníci zatím nezveřejnili a nechtějí je prý nijak komentovat.

Voliči by mohli ztratit důvěru v ČSSD

Pokud se uskuteční předčasné volby bude soud s Rathem vrcholit souběžně s předvolební kampaní. MF DNES proto píše, že je pravděpodobné, že celá korupční aféra by mohla ovlivnit levicové voliče. Ti by mohli ztratit důvěru právě v ČSSD.

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek však prý říká, že kvůli soudu od předčasných voleb ustupovat nehodlají. MF DNES zjistila, že on ani předseda poslaneckého klubu nemají informace, že by někdo z jejich kolegů měl v vystupovat jako svědek obhajoby. „Nemám o tom informace, ani mě to nevzrušuje. Není o čem vypovídat,“ řekl MF DNES Zaorálek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…