K výročí vyjde ztracený Havlův text o prvních dnech Charty 77

05.01.2017 6:57

Happeningem, pamětnickou konferencí i vydáním textu Václava Havla, který on sám považoval za ztracený, si Knihovna Václava Havla připomene 40. výročí zveřejnění textu Charty 77. Výročí vystoupení neformální občanské iniciativy, která kritizovala nedodržování lidských a občanských práv v tehdejším Československu, připadá na pátek 6. ledna. Happening se uskuteční týž den v poledne před vilou ve Střešovické ulici 64 v Praze, kde žil Havlův přítel, překladatel Zdeněk Urbánek, od něhož se právě Charta 77 za velmi dramatických okolností vydala do světa.

K výročí vyjde ztracený Havlův text o prvních dnech Charty 77
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

Atmosféru onoho dne a dní následujících barvitě zachytil Václav Havel ve strojopisné reportáži, o níž se domníval, že byla nenávratně ztracena. "O prvních dnech Charty, svém zatčení a prvním věznění jsem po svém návratu napsal asi stostránkovou reportáž, někam jsem ji ukryl a už dávno nevím, kde je. Třeba ji někdy najdu," uvádí se v Dálkovém výslechu, tedy v rozhovorech, které Havel vedl s Karlem Hvížďalou v polovině 80. let.

Text před několika málo týdny objevil v Urbánkově pozůstalosti jeho vnuk David Dušek a poskytl jej Knihovně Václava Havla k vydání. Jelikož jde pouze o část, první kapitolu, rozhodla se ho knihovna zveřejnit formou faksimile jako neprodejný tisk v nákladu 500 číslovaných exemplářů. Tato unikátní publikace nazvaná Případ CH77 - I. Přepadení bude na pátečním happeningu slavnostně pokřtěna.

Dušek v Urbánkově pozůstalosti našel před dvěma lety také Havlův deník zachycující několik měsíců jeho života následujících po zveřejnění Charty 77, které strávil ve vazbě a o nichž dlouho neměl nikdo ponětí. Havel se o nich nikde nezmiňoval a ani v rozhovorech s nejbližšími se ke své vězeňské zkušenosti příliš nevracel. Editoři jeho díla útržkovité zápisky považují za nejniternější a nejintimnější písemnou výpověď dramatika a bývalého českého prezidenta. Faksimile deníků letos vydala také Knihovna Václava Havla.

Připomínka výročí Charty 77 bude pokračovat v sobotu 7. ledna, kdy se v paláci Lucerna uskuteční konference signatářů prohlášení nazvaná Charta vlastníma očima. Celodenní program je rozdělen do čtyř sekcí, budou se zabývat zdroji Charty, vztahem Charty a samizdatu, Charty a zahraničí, poslední sekce má název Charta a dějiny. Vystoupí na ní Dana Němcová, Daniel Kroupa, Martin Palouš, Anna Šabatová, František Janouch či Petr Pithart.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …