K zachování českého národa mohou přispět jen imigranti, prohlásila Šiklová

11.04.2014 19:39

Proč u nás klesá porodnost, proč děti často zůstávají i v dospělém věku u svých rodičů nebo zda jsou správné fyzické tresty dětí. O tom, ale i o dalších tématech dnes mluvila v pořadu České televize Interview socioložka Jiřina Šiklová.

K zachování českého národa mohou přispět jen imigranti, prohlásila Šiklová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

„Cokoliv koupíte, můžete reklamovat. Dítě ale reklamovat nemůžou,“ vysvětlila socioložka fakt, proč se současní mladí lidé obávají pořizovat si děti. Podle ní mají strach z odpovědnosti a z toho, že rodičovskou roli nezvládnou.

Soužití dospělých dětí s rodiči v jedné domácnosti je oboustranně výhodné

Důvodem, proč děti často zůstávají i v dospělém věku ve společné domácnosti s rodiči, často s matkami, je podle Šiklové oboustranná výhodnost. Zatímco muži ví, že jejich matka je na rozdíl od eventuální manželky nechá ráno dlouho spát či ponocovat, jejich matky po rozvodu často zůstávají samy. A proto jsou rády, že s nimi zůstane žít alespoň jejich dítě. Tomuto trendu nahrává i fakt, že je takové řešení rovněž finančně výhodnější.

Manželství vychází z módy, ale svým vnoučatům by je doporučila

V loňském roce se v naší zemi uskutečnilo nejméně svateb za posledních 95 let. Podle socioložky je za tím i fakt, že rozvod je mnohem obtížnější než rozchod nesezdaných párů. Svým vnoučatům, která jsou už ve věku, kdy mohou pomýšlet na vstup do manželství, by svatbu jednoznačně doporučila. „Protože to je uvědomění si, já chci k tomu člověku patřit, není to jen na chvilku. Rozvod chvíli trvá, nejde to tak snadno, děti neztrácejí tak snadno rodiče.“

Plácnout dítě přes ruce ano, zmlátit ale ne

Šiklová přiznala, že není zcela proti fyzickému trestání dětí. „Rodiče by měli aspoň občas projevit svou autoritu,“ podotkla s tím, že ta se může projevit pohlavkem, ale třeba i jen mlčením. Pohlavek by ale dítě neměl ponižovat, podotkla s tím, že je surové zmlátit dítě, nicméně plácnutím přes ruce lze dítěti naznačit, že něco nesmí.

Češi od roku 2013 podle Šiklové vymírají a tento trend pomůže zvrátit pouze přistěhovalectví. Za nejvýhodnější by považovala, kdyby k nám přicházeli lidé, kteří se vizuálně nejvíce podobají většinové společnosti. Ti by také měli největší šanci s majoritou splynout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…