KDU-ČSL chce do 24. července bezpečnostní radu k reformě policie

18.06.2016 1:00

Lidovci chtějí do 24. července vyvolat jednání Bezpečnostní rady státu, na kterém by se dořešila spolupráce státních zástupců a policie poté, co bude zavedena sporná reforma policie. Shodl se na tom dnes celostátní výbor strany, řekl první místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

KDU-ČSL chce do 24. července bezpečnostní radu k reformě policie
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zemědělství Marian Jurečka na přednášce pro studenty Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

Měsíční odklad reformy, která měla původně platit od 1. července, chtějí lidovci využít k tomu, aby byly vypořádány všechny připomínky státních zástupců a aby kolem reorganizace nezůstaly žádné otazníky. Na bezpečnostní radě by se pak podle Jurečky mělo vyjasnit, jaké budou vztahy, kompetence a nastavení spolupráce mezi státními zástupci a policií.

Místopředseda strany Jan Bartošek doplnil, že lidovci budou chtít, aby vláda, Bezpečnostní rada státu i parlament dostávaly pravidelné a transparentní informace o cílech a postupu policejní reorganizace. Žádají rovněž garance, že nebude nijak politicky zasahováno do nezávislosti policie a že reorganizovaným útvarům a policejním týmům nebudou odebírány případy, na kterých pracují.

Spor o reorganizaci policie, kterou navrhlo vedení policie, vyvolal v minulých dnech koaliční roztržku. Hnutí ANO kvůli tomu dokonce hrozilo vypovězením koaliční smlouvy. Poté, co ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) reformu ve středu podepsal, ANO svá vyjádření zmírnilo a chce jednat o nové formě koaliční dohody, tak aby bylo možné vymáhat závazky v dohodě uzavřené.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dnes řekl, že nejdůležitější na spolupráci v koalici jsou mezilidské vztahy a ty nelze řešit změnou koaliční smlouvy. Podle něj je smlouva spíše gentlemanskou dohodou a členové koalice by si měli vyjasnit, jak se k sobě budou chovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…