KDU-ČSL tuší naději? Zdechovský napsal, jak uspět v Čechách

24.10.2019 10:37

Europoslanec Tomáš Zdechovský se jal bránit rakouského kancléře Sebastiana Kurze. Tolik lidí se mu smálo, a on jim všem nakonec vytřel zrak. Zevrubně popsal, proč se Kurzovi daří, přestože je představitelem tzv. tradiční strany. Především prý Kurz vyrazil do ulic měst a vesnic mezi lidi.

KDU-ČSL tuší naději? Zdechovský napsal, jak uspět v Čechách
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Když mladý šéf rakouských lidovců vstoupil do koalice s krajně pravicovými rakouskými Svobodnými, řada komentátorů předpovídala, že to jeho politickou kariéru pohřbí. Ale nestalo se tak. Kurz drtivě vyhrál i další volby. Zdechovský Kurze popsal jako charismatického mladého muže, který jako politik srší energií, a voliči to oceňují. Kurzovi se daří i navzdory tomu, že je představitelem tradiční strany. Ve většině zemí tradiční strany nejsou právě nejpopulárnější.

Co bylo tajemstvím celého úspěchu strany kromě přítomnosti mladého a charismatického lídra, o němž bylo zvláště před volbami v roce 2017 slyšet úplně všude? Především je třeba zdůraznit, že k úspěchu strany zdaleka nestačila jen výrazná změna sebeprezentace a vizuálu, kdy lidovci začali vystupovat jako „Die Neue Volkspartei“ (Nová lidová strana) a z tradiční černé barvy přešli na mnohem optimističtější tyrkysovou. Kurz se pustil do osobní kampaně, která v řadě míst, kde popularita lidovců padala dolů, vrátila preference zpět na dvacet a více procent,“ napsal Zdechovský na blogu iDNES.cz.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

To, že vyrazil mezi lidi, bylo podle Zdechovského základem úspěchu Sebastiana Kurze. Dozvěděl se, co voliče trápí, přizpůsobil tomu program strany, nabídl řešení těchto problémů a vyhrál volby. Krajně pravicové Svobodné tím vytlačil na vedlejší kolej.

„Samozřejmě, že si přitom vyslechl slova, jak je také populista, když mluví o problémech, o nichž předtím mluvili jen extremisté. I česká, slovenská, německá a britská média byla plná toho, jak s ním upadá politická kultura: kluzký populismus – smutek Evropy. Jak už jsem ale naznačil, on nesliboval žádné rychlé líbivé výsledky přes noc, jen nedělal, že neslyší přání lidí, a nedržel se jen nějaké své uzavřené bubliny odtržené od reality. Šel mezi lidi, zjišťoval, co je trápí, a začal o těchto problémech mluvit. Přinesl hodnotovou politiku, která ale reflektovala přání skutečných lidí,“ podotkl lidovecký europoslanec.

Rakouští lidovci prý udělali ještě jednu důležitou věc. Uvěřili, že se z Kurzem strana opravdu mění, a do voleb šli s velkým zápalem. Úspěch celé strany tak zdaleka nestál na jediném člověku.

Z toho by si prý lidovci měli do budoucna vzít příklad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…