KDU: Zeman by měl přehodnotit účast na přehlídce v Moskvě

20.03.2015 15:29

Lidovci dnes vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby přehodnotil svou účast na vojenské přehlídce v Moskvě k 70. výročí konce druhé světové války. Mají to za nevhodné. Usnesení celostátního výboru strany novinářům představil lidovecký předseda a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Účast Zemana na akci kritizují i TOP 09 nebo ODS. Naopak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ní nemá problém.

KDU: Zeman by měl přehodnotit účast na přehlídce v Moskvě
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Třetí zastavení prezidenta na návštěvě v Plzeňském kraji byla beseda s žáky středních škol v Plzni v areálu střední průmyslové školy elektrotechnické

Bělobrádek uvedl, že si KDU-ČSL velmi váží obětí vojáků Rudé armády, Spojených států i dalších zemí při osvobozování Československa od německých okupantů. Vyzval i místní organizace lidovců, aby si konec druhé světové války připomněly. 
   
"Zároveň však celostátní konference KDU-ČSL vyzývá prezidenta Zemana, aby přehodnotil své rozhodnutá účastnit se vojenské přehlídky armády Ruské federace na oslavu konce druhé světové války v Moskvě. V situaci, kdy probíhá porušování mezinárodního práva ze strany Ruska, považujeme za nevhodné, aby se hlava našeho státu po boku představitelů KLDR a Číny zúčastnila této akce," přečetl z prohlášení Bělobrádek. 
   
Zeman již dříve uvedl, že by neúčast na oslavách považoval za urážku 150.000 ruských vojáků, kteří při osvobozování Československa zemřeli. Sobotka jej podpořil s tím, že ruští vojáci, kteří padli při osvobozování Československa, nemohou za politiku současného ruského prezidenta Vladimira Putina. 
    Bělobrádek nemá nic proti vzpomínce na padlé vojáky, dá se tak ale podle něj učinit jinou cestou. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…