KSČM chce od Fischera omluvu. Jeho výroky jsou v rozporu s ústavou

23.10.2012 21:20

Podle KSČM jsou výroky Jana Fischera na adresu strany v rozporu s českou ústavou. Tím, že prohlásil, že by neakceptoval komunisty ve vládě, prý popřel princip rovnosti v zemi. Na jejich stranu se přidal i Jiří Dienstbier.

KSČM chce od Fischera omluvu. Jeho výroky jsou v rozporu s ústavou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Výroky prezidentského kandidáta Jana Fischera o nepřijatelnosti vlády za účasti komunistů jsou podle KSČM v rozporu s ústavou. Komunisté žádají po Fischerovi omluvu. V tiskové zprávě to oznámil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Komunisté reagovali na rozhovor s Fischerem v dnešním vydání MF Dnes, ve kterém expremiér uvedl, že by jako prezident neakceptoval vládu s komunisty.

"Když by mi osoba pověřená sestavením vlády přinesla návrh, který by znamenal vládnutí s KSČM, zkrátka a dobře bych jej neakceptoval," řekl Fischer v rozhovoru.

"Vyjádření (Jana Fischera) je za hranou ústavnosti, protože popírá rovnost občanů a jejich právo podílet se na správě státu a nerespektuje princip výstavby ústavních orgánů státu," napsal Filip.

Komunisty, kteří v nedávných krajských volbách dostali od voličů 20,4 procenta hlasů, Fischer v rozhovoru označil za extremistickou stranu. Sám byl v 80. letech členem komunistické strany.

"KSČM postupuje zcela v souladu s Ústavou ČR a její změny navrhuje jen legálními prostředky. Respektuje i uzavřené mezinárodně právní závazky, a pokud prezentuje návrhy na jejich změny, pak tak činí jen v souladu s mezinárodním právem," uvedl předseda komunistů.

Fischerovy výroky zkritizoval i prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. Neakceptování vlády s účastí komunistů označil za neústavní. Česká ústava podle Dienstbiera hovoří v článku 68 jasně. Stanoví, že předsedu vlády "jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů".

V demokratické zemi o své vládě podle Dienstbiera rozhodují občané ve svobodných volbách. "Prezident není car a Česká republika není samoděržaví, aby prezident mohl rozhodovat, kdo je mu pro vládu sympatický, a kdo ne. Ústava ČR platí pro všechny a kandidáti na prezidenta by si ji měli předtím, než se pustí do podobných populistických výroků, alespoň přečíst," uvedl. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…