KSČM chce zrušit memorandum o těžbě lithia

10.10.2017 13:54

Komunistická strana Čech a Moravy chce zrušit memorandum o těžbě lithia, které minulý týden podepsal ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou společností European Metals Holdings (EMH). Novinářům to dnes řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Zprávu přinesla ČTK.

KSČM chce zrušit memorandum o těžbě lithia
Foto: Vít Hassan
Popisek: Komunistický první máj v Brně

Přesné znění usnesení v tomto směru, které chce předložit na pondělní mimořádné schůzi Sněmovny svolané právě k těžbě lithia, ale zatím upřesnit nechtěl, strana ho teprve vypracovává. Sněmovna má o tomto tématu jednat právě na popud KSČM.

Podle komunistů nepatří lithium do cizích rukou a mělo by zůstat státu. „Jaká bude přesná formulace, jestli má ještě tato vláda rozhodnutím vlády prohlásit toto memorandum za neplatné, nebo jestli vyzveme ke zrušení, to je otázka té formulace, kterou hledáme,“ řekl Filip. Podle Filipa je memorandum právně irelevantní a odporuje Ústavě. Je to podle něj věc, která svědčí o tom, že se někdo pokouší okrást deset milionů občanů a udělat výhodu pro možná deset lidí v této zemi.

Filip na tiskové konferenci přednesl několik otázek, které chtějí komunisté v pondělí na schůzi položit vládě. Chtějí například vědět, zda vláda ví, kdo je skutečným vlastníkem australské firmy European Metals Holdings a zda se dívala na její holdingovou strukturu.

„Já říkám, že ono memorandum v této době s těmito otázkami, jak zde předložil předseda ústředního výboru, je podivné a okamžitě po volbách, kdy to bude relevantní, budeme pracovat na jeho zrušení,“ řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…