KSČM může oslovit 30 procent voličů, věří Filip. A pokud jde o pana Skálu...

13.05.2016 21:42

Vojtěch Filip stojí už 11 let v čele KSČM. Přesto věří, že nejsilnější parlamentní opoziční stranu ještě dokáže pozvednout do nových výšin. Volební potenciál komunistů vidí až na úrovni 30 procent voličských hlasů. Prozradil to v rozhovoru pro server Aktuálně.cz, vyjádřil se také o svém protikandidátovi Josefu Skálovi.

KSČM může oslovit 30 procent voličů, věří Filip. A pokud jde o pana Skálu...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na mítinku měl proslov předseda KSČM Vojtěch Filip

„Potenciál KSČM se pohybuje okolo 25 až 30 procent, což jsme dokázali v evropských volbách v roce 2004 nebo v krajských volbách v roce 2012. To je dosažitelný cíl,“ poznamenává šéf komunistů.

Následně oceňuje, že není jediným kandidátem na post šéfa strany, ale zdá se mu, že on sám má ještě straně co nabídnout, vždyť pod jeho vedením komunisté zvítězili ve dvou krajích a v dalších se podíleli na koaličních vládách. Je také přesvědčen, že KSČM má voličům co nabídnout. Byla to přece ona, která upozorňovala na „kapitalistické tunely“, jenže novináři tomu nevěnovali pozornost, protože, „kdo by se bavil s bolševiky“.

Když o tomtéž začal mluvit pan Andrej Babiš, média si toho všimla. Andrej Babiš má prý ale s hnutím tu nevýhodu, že není pevně názorově zakotvené, působí v něm řada podnikatelů a navíc se bude trvale potýkat se střetem zájmů. Komunisté budou naproti tomu prosazovat reálné politické cíle a nabídnou lidem alternativu. V prospěch KSČM hovoří podle Filipa fakt, že nejsou novým neznámým hnutím, u kterého by se voliči mohli znovu spálit. KSČM je osvědčená strana.

Proti Vojtěchu Filipovi bude na předsednický post kandidovat i Josef Skála, kterého ještě před svým skonem podpořil Miloslav Ransdorf.  Stávající předseda KSČM si z toho mnoho nedělá.

„Myšlenkový svět pana Skály a Miloslava Ransdorfa je trochu někde jinde. Myslím, že to sjezd nijak významně neovlivní. Já se snažím využívat všech lidí, kteří byli v jeho okolí a zabývají se teorií politiky tak, aby jeho myšlenky na sjezdu nechyběly. Oslovil jsem je například, když jsme sepisovali zprávu o činnosti KSČM na sjezd,“ uzavřel Filip.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…