KSČM si zakázala spolupracovat s lobbistkou Mrencovou, proslavenou Haškem. Už podruhé, poprvé to prý nikdo nedodržoval

24.09.2016 11:26

Komunisté nedoporučují nikomu z kandidátů KSČM ani své stranické firmě využívat služby lobbistky Jany Mrencové. Dnes si to odhlasovalo vedení strany. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Upozornil, že s kontroverzní lobbistkou, i po propuknutí kauzy ohledně jejího vydávání se za falešnou mluvčí Jihomoravského kraje, dál KSČM spolupracovala.

KSČM si zakázala spolupracovat s lobbistkou Mrencovou, proslavenou Haškem. Už podruhé, poprvé to prý nikdo nedodržoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

S lobbistkou Janou Mrencovou a agenturou Profil, kterou vede její manžel, by neměla spolupracovat ani komunistická strana, ani její firma Futura či komunističtí kandidáti. Odhlasoval to v sobotu ústřední výbor KSČM. Podobný zákaz si přitom strana schválila už před dvěma lety, jenže jak Futura, tak někteří poslanci KSČM rozhodnutí nerespektovali.

Agenturu Jany Mrencové, která pro Jihomoravský kraj pracovala pod vymyšleným jménem a dostávala statisíce, aniž by podle svědectví úředníků práci odvedla, si komunisté sjednávají hlavně na PR služby.

Celý text je ZDE

Podle sobotního usnesení, které schválila většina ze 64 členů výboru, vedení strany nedoporučuje „jakoukoli formu spolupráce s agenturou Profil a Janou Mrencovou všem organizacím i jednotlivcům – členům KSČM“.

Spolupráci si komunisté zakázali už před dvěma lety

Podobný závěr přitom komunisté přijali už v roce 2014. A tehdy zněl vlastně ještě tvrději: strana podle něj nesmí s Mrencovou spolupracovat vůbec. Stalo se to po tom, co si někteří členové na Mrencovou stěžovali, že jedná hrubě, je sprostá a že jsou její služby předražené.

Jenže jak se ukázalo po propuknutí aféry kolem utajované mluvčí hejtmana Haška, komunisté si Mrencovou dál platili.

Server Aktuálně.cz získal smlouvy, podle nichž má agentura Profil letos dostat nejméně 1,1 milionu. Mimo jiné za rešerši článků, psaní tiskových zpráv pro novináře nebo za stanoviska k některým zákonům. Poslankyni Miloslavě Vostré například firma Profil letos fakturovala 12 tisíc za vyhledání článků o elektronické evidenci tržeb.

Vydávala zprávy pod jménem Komínková

Zřejmě i kvůli dva roky starému rozhodnutí přerušit s Mrencovou styky využívali komunisté lobbistku z Mariánských Lázní rovněž pod pseudonymem. Od poslanců, kteří si ji platili, chodily novinářům zprávy z e-mailu neexistující Evy Komínkové.

Podle serveru je otázkou, jestli doporučení nespolupracovat s Mrencovou budou poslanci a kandidáti KSČM respektovat. Například poslankyně Vostrá ve čtvrtek nezvedala mobil a neodpověděla ani na esemesku s žádostí o rozhovor.

Předseda komunistů Vojtěch Filip nejprve v srpnu tvrdil, že ho zakázky pro Mrencovou „netrápí“. Později, že zákaz spolupráce z roku 2014 zavazuje pouze stranu jako takovou, ne už stranickou servisní firmu FV Art – právě ta milionovou smlouvu na letošní rok s Mrencovou podepsala. „A ostatní stranické organizační jednotky, pokud s ní uzavřely smlouvu, jako že jsem přesvědčen, že některá organizační složka s ní uzavřenou smlouvu má, tak ty ji uzavřít mohou,“ vysvětloval pak Filip v České televizi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…