KSČM ubývají členové a stoupá jejich věkový průměr

17.05.2012 9:28

Komunistické straně stále ubývají členové. Podle podkladů k nadcházejícímu libereckému sjezdu měla loni 56.763 členů, což je o 5227 méně než v roce předchozím. Problémem zůstává jejich věkový průměr. Ten se podle místopředsedy Stanislava Grospiče spíše zvyšuje, nyní dosahuje téměř 75 let.

KSČM ubývají členové a stoupá jejich věkový průměr
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Komunistická strana sice přijímá nové členy, ale to podle Grospiče k vyrovnávání přirozeného úbytku nestačí. Do KSČM vstupují mladí lidé, ale také lidé, kteří už jejími členy v minulosti byli, a ti bývají vyššího věku. Věkový průměr členů proto nijak nesnižují, vysvětlil místopředseda.

Milionový úbytek

Největší úbytek zaznamenala komunistická strana v roce 1990, kdy počet straníků klesl z 1,7 miliónů na 500.000. Za dalších pět let jí ubylo dalších 280.000 členů a pokles dále pokračoval. V roce 1997 měla 154.074 členů, v roce 2000 to bylo 120.673 členů, v roce 2005 klesl jejich počet na 88.081 a v roce 2010 na 61.990 členů.

KSČM svolala v pořadí již osmý sjezd ve své polistopadové historii do Liberce na sobotu 19. a na neděli 20. května. Bude na něm volit předsedu a další funkcionáře a schvalovat program na příští čtyři léta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…