Kabelky a šperky Nagyovou-Nečasovou možná do basy nedostanou, píší noviny

09.04.2015 8:22

Podle Lidových novin skončí kauza s Janou Nečasovou, bývalou Nagyovou s velkou pravděpodobností jen podmínkou, nebo dokonce i propuštěním. Vyšetřovatelé se prý tak alespoň nakonec snaží bývalé šéfce kabinetu ex-premiéra Petra Nečase dokázat nezdanění luxusních kabelek, náhrdelníků a značkového oblečení, kdy prý připravila stát o více než 700 tisíc korun.

Kabelky a šperky Nagyovou-Nečasovou možná do basy nedostanou, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Dle LN to však bude velmi obtížné, jelikož prý za krácení daní se obžalovaní u soudu dočkají ve většině případů jen podmíněného trestu, či dokonce osvobození. Daně za výše zmíněné luxusní zboží neměla Jana Nečasová odvádět v letech 2012 až 2013. Celá kauza tak zapříčinila rezignaci Petra Nečase na post premiéra a vypsání předčasných parlamentních voleb.

Aby mohla být Jana Nečasová odsouzena, musí jí být podle LN prokázáno, že úmyslně nechtěla zaplatit státu daně ve výši alespoň padesáti tisíc korun. Dle LN je to však velmi obtížné dokázat, jelikož se jednalo o dary. „Dokázat se dá falšování faktur a zvyšování výdajů, ale nezaplacení, ani nepřiznání daně trestným činem není. Tím je až úmyslné krácení daně,“ vysvětlil docent katedry finančního práva UK Radim Boháč.

Vše se dá podle LN uhrát jen na nedbalost a neznalost placení daně z darů. „Pokud se daný skutek stal, je směřování na nedbalost určitě jednou ze základních možností obhajoby,“ řekl Lukáš Bohuslav z katedry trestního práva UK. Jana Nečasová tak prý může dle LN co nejrychleji doplatit daně z darů a tím dokázat vůli napravit svoji chybu z neznalosti. Mohlo by to prý zvýhodnit její pozici při vynášení rozsudku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…