Kabinet požádá Sněmovnu o nouzový stav do konce března. Podnikatelé, zpozorněte

24.02.2021 23:03

Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o zrušení usnesení, podle kterého má nynější nouzový stav skončit spolu s účinností pandemického zákona a nejpozději v sobotu 27. února. Pro ČTK to sdělil vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Kabinet současně požádá poslance, aby nouzový stav platil do konce března. Rovněž uvedl, že stát bude od 1. března kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům.

Kabinet požádá Sněmovnu o nouzový stav do konce března. Podnikatelé, zpozorněte
Foto: repro Facebook, BR
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Vláda ve středu večer stále jedná o zpřísnění opatření. Protože epidemie covidu-19 na nynější opatření nereaguje, považuje Hamáček za řešení například další omezení pohybu, uvedl ve středu ráno.

Vláda potřebuje nouzový stav kvůli omezení pohybu osob, řekl ve středu České televizi vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Podle pandemického zákona, který měl stav nouze nahradit, plošně omezit pohyb osob nelze, doplnil.

Anketa

Kdo je pro vás nejdůvěryhodnější?

57%
2%
hlasovalo: 25406 lidí
Hamáček v České televizi také řekl, že vývoj epidemie není překvapivý. Připomněl, že při debatách Sněmovny před tím i další ministři varovali. „Bohužel jsme strávili několik posledních týdnů debatou, čím nahradit nouzový stav, který je v určitém momentu závažnosti krize nenahraditelný,“ uvedl. Na aktuální nejhorší dosavadní čísla vývoje epidemie je nutné reagovat přiměřeně razantně, což znamená nutnost nouzového stavu, míní.

Návrhy konkrétních pravidel jsou podle něj na Ministerstvu zdravotnictví. „Na takto vysokých číslech a při takovéto dynamice šíření epidemie to musí nutně souviset s pohybem obyvatelstva,“ řekl. Epidemie podle něj na nynější opatření nereaguje. „Podle pandemického zákona nemůžete plošně omezit pohyb obyvatel. Pokud je potřeba omezit to, aby se lidé mezi sebou stýkali, tak jediné možné je aplikovat nouzový stav,“ řekl.

Hamáček také oznámil, že stát bude od 1. března kompenzovat plošné testování ve firmách i živnostníkům, nárok na příspěvek bude na čtyři testy na člověka měsíčně.
 
Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o zrušení usnesení o konci nouzového stavu a současně požádá poslance, aby nouzový stav platil do konce března.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…