Kačka bláto tlačká, smutná figura Valachová, chucpe ministra Štecha. Frustrace učitelů roste. Podívali jsme se, co vypustili na internet

08.09.2017 13:58

ANALÝZA Učitelé mají nízké platy. V Česku donekonečna omílané téma po symbolické akci 1. září v Betlémské kapli opět ožilo. Odbory hrozí stávkou, jsou v pohotovosti a požadují navýšení platů alespoň na důstojnou úroveň. Levná práce, a nejen učitelů, je v Česku vděčným tématem a před volbami nabírá vysoké obrátky. Až 45 tisíc měsíčně slibuje učitelům v případě volebního vítězství STAN, přidat chce i ČSSD. Požadovanému 15procentnímu přidání však postavil zdánlivě jen těžce překonatelnou hráz strážce státního rozpočtu, ministr financí Ivan Pilný (ANO). Prozkoumali jsme, jak téma rezonuje na facebookové stránce iniciativy Pedagogická komora.

Kačka bláto tlačká, smutná figura Valachová, chucpe ministra Štecha. Frustrace učitelů roste. Podívali jsme se, co vypustili na internet
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Učitelé v tématických modrých tričkách kampaně Konec levných učitelů

Téma nevalných učitelských platů krátce před volbami opět žije. Minulý týden v pátek se zástupci učitelských iniciativ i akademické sféry symbolicky sešli v Betlémské kapli. Podle svých slov nechtěli demonstrovat, ale spíše pokračovat v dialogu. Studenou sprchu během setkání učitelům uštědřil ministr financí Ivan Pilný (ANO). Peníze na patnáctiprocentní navýšení, které by učitelé rádi, podle jeho slov v rozpočtu nejsou. A ani takový příplatek v hrubém by popravdě nástupní učitelské platy nad republikový průměr nevytáhl. Pilný rovněž vyjádřil učitelům podporu a poděkoval za to, že učitelství berou spíše než jako práci jako „poslání“. Jak uvedl, platy učitelů jsou podle něj špatné, a to „mírně řečeno“.

Jenže frustrace mezi pedagogy, zdá se, roste. O to více pak po pondělním jednání vlády, na kterém byla celá záležitost týkající se vyřešení jejich požadavků odsunuta. Reakcí bylo, že o den poté školské odbory vyhlásily avizovanou stávkovou pohotovost. Zajímavý obrázek o náladách mezi angažovanými pedagogy si lze udělat při pohledu na sociální sítě. Pestrý život vykazuje stránka iniciativy Pedagogická komora. To je seskupení, kterému se začátkem léta podařilo pomocí mnohatisícové petice a ve spolupráci s některými senátory shodit ze stolu kariérní řád pro pedagogy z dílny bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD).

Právě na ni a jejího nástupce v čele resortu Stanislava Štecha míří aktuální kritika. Štech si na ni ale mimoděk zadělal již v minulosti, kdy učitele, kteří petici za zrušení kariérního řádu podepsali, označil za technické negramoty. Jeden z představitelů iniciativy, Janek Wagner, tak v úterý 5. září zveřejnil zajímavou anketu. Učitelé v ní Štechovo působení hodnotí „jako ve škole“. A výsledek? Ministr by do dalšího ročníku neprolezl. Nadpoloviční většina učitelů (59,1 procenta) jej hodnotí nedostatečnou. Anketa stále běží a účastníků přibývá.  

Na první pohled to vypadá úsměvně. Podívejme se ale, o co běží a z čeho nespokojenci vrcholné představitele českého školství viní? Odpověď je nasnadě. „Školní odbory vyhlašují stávkovou pohotovost. Stojím za učiteli. Proč? Chci to nejlepší vzdělání pro děti. Nevěřím, že to někdo chce jinak,“ napsala Valachová v úterý na Facebooku. V podobném duchu na Facebooku prezentoval svůj názor i ministr Štech. Pravda je, že Valachová si alespoň podle názorů rezonujících v médiích určité ostruhy za to, že z učitelských platů udělala opět téma, vysloužila. Nicméně platové navýšení, kterého se učitelé za její vlády dočkali, někteří pedagogové pro ParlamentníListy.cz již dříve lakonicky hodnotili jako „pětistovku navíc na účtu“.

UČITELÉ NEJSOU SPOKOJENÍ. PODÍVEJTE SE NA VIDEO Z BETLÉMSKÉ KAPLE:

V podobném duchu to, jak úřadování Valachové zlepšilo učitelům jejich měsíční příjmy, hodnotí i zástupci iniciativy. „Tato vláda měla možnost při přípravě již tří rozpočtů nedůstojnou situaci učitelů a nepedagogických pracovníků ve školách změnit. Ani jednou to neudělala a dnešní předvolební šarády ČSSD jsou přinejmenším ostudné a pokrytecké,“ vysvětluje Wagner svůj názor na Facebooku.

A nedůstojné poměry to podle všeho zřejmě opravdu jsou. Minimálně to tak pociťují samotní učitelé. „Kdo má nejhorší mobil ve třídě? Přece paní učitelka,“ zaznělo na besedě pedagogů a akademiků v Betlémské kapli minulý týden z úst jednoho z řečníků. A Štech je podle Wagnera jako bývalý náměstek ministryně Valachové za „stagnaci učitelských platů v posledních dvou letech spoluodpovědný“. Na změnu byly celé čtyři roky. „Je to směšné a smutné zároveň,“ píše Wagner na Facebooku.

Učitelé chtěli vyšší platy. Kateřina Valachová jim hodlala nadělit profesní řád (kariérní), který nakonec neprošel. Nezamýšleným výsledkem je, že se nástupní plat českého učitele aktuálně v hrubém pohybuje pod měsíční odměnou pokladního v jednom nejmenovaném supermarketu. Školství čelí krizi, zaznělo v Betlémské kapli několikrát. Ta se v následujících letech ještě prohloubí s tím, jak budou současní pedagogové odcházet do důchodu. Noví totiž nejsou. A jak naznačil v České televizi senátor Jiří Růžička (TOP 09), absolventi pedagogických fakult již stávkují, a sice tím, že zhruba šedesát procent jich do školství za současných podmínek nastoupit vůbec nechce.  

Štiplavé komentáře na Facebooku Pedagogické komory směřují především na to, jak Valachová a Štech nedávno prezentovali svou podporu učitelům v jejich nároku na vyšší platy. „Školní odbory vyhlašují stávkovou pohotovost. Stojím za učiteli. Proč? Chci to nejlepší vzdělání pro děti. Nevěřím, že to někdo chce jinak,“ napsala Valachová v úterý na Facebooku. V podobném duchu na Facebooku prezentoval svůj názor i ministr Štech.

Web Pedagogicke.info následně označil Štechova vyjádření za „chucpe“ (v hebrejštině specifický druh drzosti či opovážlivost, drzost, troufalost či arogance – pozn. redaktora). Článek následně poukazuje na to, že školské odbory „po celou dobu koaliční vlády ČSSD jen vyjednávaly a v podstatě žádného zlepšení nedosáhly“. „A ta kačka bláto tlačká a libuje si v tom,“ uvedla další členka iniciativy na Facebooku.

Úsměvné je podle některých názorů na stránce iniciativy i to, že Kateřina Valachová spouští na streamu na téma českého školství nový pořad. „5. září 2017 od deseti hodin spouští exministryně Kateřina Valachová první ze série livestreamů na aktuální témata. První probíranou problematikou bude šikana na školách. Je jen otázka, komu bude vysílání určeno? Učitelé v deset hodin učí, rodiče pracují, žáci se učí,“ okomentoval pořad před jeho odvysíláním Wagner. A neodpustil si ani komentář na téma přítomnosti ministryně Valachové na páteční učitelské akci v Betlémské kapli. „Smutnou figurou tam byla exministryně Valachová, které bylo z pódia do první řady děkováno, ale byla zcela mimo zájem médií a nakonec se raději vytratila,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz celou věc Wagner. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: maz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …