Kaczynski Němcům: Plaťte nám za válku! Nakonec zaplatíte

19.09.2017 11:12

Požadavek některých polských politiků na zaplacení reparací se jevil zpočátku jako pouhý „přátelský šťouchanec“ do německého souseda. Slova Jaroslava Kaczynského a premiérky Szydlové však nyní naznačují, že Polsko po Německu možná bude odškodnění za útrapy ve 2. sv. válce skutečně požadovat.

Kaczynski Němcům: Plaťte nám za válku! Nakonec zaplatíte
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jaroslaw Kaczyński

Téma válečných reparací opět oživil šéf vládní strany Právo a spravedlnost, který patří k horlivým zastáncům tohoto požadavku polské strany. „Němci se snaží vyhnout splnění své povinnosti. Nechtějí prostě platit. Máme proto před sebou dlouhou bitvu, ale já věřím, že nakonec bude spravedlnosti učiněno zadost a vzejdeme z tohoto boje jako vítězové,“ konstatoval bratr zemřelého prezidenta v reakci na odmítnutí reparací německým šéfem diplomacie Sigmarem Gabrielem.

„Požadavky na reparace jsou jen pokusem zhoršit vzájemné dobré vztahy mezi oběma našimi zeměmi, které se v posledních letech rozvinuly. Německá vláda proto zůstává v klidu. Jsme přesvědčeni, že polsko-německé vazby jsou na nejlepší úrovni v historii, a my si přejeme, aby to tak zůstalo i nadále,“ vyjádřil se k tématu v rozhovoru pro německý magazín Spiegel ministr zahraničí a do nedávna také šéf SPD Gabriel.

Nároky na reparace však nejsou jen soukromým názorem Kaczynského. Polsko si ze strany Německa zaslouží odškodnění i podle názoru premiérky Beaty Szydlové, byť ta zatím nerozhodla o tom, jestli je bude polská vláda oficiálně po Berlínu uplatňovat, či zůstane jen u verbálního projevování nároků. „Polsko má na reparace právo. Až padne k celé záležitosti finální rozhodnutí, vláda je neprodleně oznámí,“ uvedla premiérka země.

Doposud se mělo za to, že Polsko se nároků na reparace v minulosti vzdalo. Nicméně autoři expertní zprávy v polském Sejmu, která byla zveřejněna minulý týden, takové závěry odmítají. Tvrdí, že jednostranné prohlášení polské vlády ze 23. srpna 1953 o vzdání se nároků na reparace se týkalo jen NDR. Jak navíc uvádí německý deník Rheinische Post, vypovězení nároků na reparací neproběhlo procesně v pořádku a údajně tak byla porušena polská ústava.

Jak německý deník dodává, bezprostředně po skončení druhé světové války byla hmotná škoda na státním i soukromém majetku odhadována na téměř 50 miliard dolarů. Oficiální postoj německé vlády na reparace vyjádřil její mluvčí Steffen Seibert. Uvedl, že se Německo nezříká své zodpovědnosti za zločiny ve druhé světové válce, ale upozornil, že Polsko se svých nároků na reparace v roce 1953 vzdalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…