Kaddáfího syn dostal trest smrti. Je ale držen povstalci, kteří ho nehodlají pustit

28.07.2015 12:34

Agentura Reuters dnes uvedla, že byl syn bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Sajf Islám dnes v Libyi ve své nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti. Hrdelní tresty dostalo kromě něj i dalších osm vysokých představitelů Kaddáfího režimu.

Kaddáfího syn dostal trest smrti. Je ale držen povstalci, kteří ho nehodlají pustit
Foto: socsol.cz
Popisek: Někdejší lybijský diktátor Muamar Kaddáfí

Tresty soud v Tripolisu souvisejí s údajnými válečnými zločiny spáchanými během revoluce v roce 2011. Sajf Islám se soudu nezúčastnil a vypovídal jen prostřednictvím videokonference. Ve městě Zintán ho totiž drží bývalá skupina rebelů, která ho odmítá propustit.

Soud s celkem s sedmatřiceti představiteli Kaddáfího režimu začal loni v dubnu. Mezi odsouzenými k trestu smrti je i bývalý šéf Kaddáfího rozvědky Abdalláh Sanúsí, který čelil obvinění z údajných zločinů proti lidskosti, a také někdejší premiér Bagdádí Mahmúdí. Všichni se ale proti trestu smrti mohou odvolat.

Povstalci dopadli Sajfa Isláma v roce 2011 při pokusu o útěk. Skupina, která ho drží, ale neuznává vládu v Tripolisu. Kabinet v libyjské metropoli navíc neuznává ani mezinárodní společenství.

Libye má totiž dvě vlády a dva parlamenty. Mezinárodně uznávaný kabinet Abdalláha Sáního sídlí spolu s parlamentem zvoleným v loňských červnových volbách na východě země. Oproti tomu západ včetně metropole Tripolisu ale ovládají islamisté. V  zemi navíc řádí skupina napojená na radikály z hnutí Islámský stát, která bojuje za vlastní cíle proti oběma vládám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…