Kádrové posudky jako předvolební zbraň? Kampaň na chudém severu přinesla i politického dvojníka

05.09.2014 23:28

Nejvíce kontroverzní antikampaň vede v Mostě nejspíše multimilionář Jiří Zelenka, donátor jedné z frakcí Severočechů.cz. Na billboardech nechal vylepit komunistický posudek, který má poukázat na minulost „soudruha Ryby“, šedé eminence Sdružení Mostečané Mostu (SMM). To je nyní na mostecké radnici u moci. Za zákeřný předvolební trik byl považován i stejnojmenný subjekt, z něhož se vyklubala kandidatura chanovských, převážně nezaměstnaných obyvatel.

Kádrové posudky jako předvolební zbraň? Kampaň na chudém severu přinesla i politického dvojníka
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Komunistický posudek, který má poukázat na minulost „soudruha Ryby“

František Ryba působil kdysi jako funkcionář Socialistického svazu mládeže, dnes stojí v čele jednoho z největších bytových družstev Krušnohor, které poskytuje zázemí vládnoucímu sdružení (SMM). Z něho po letech vznikla i politická nadregionální odnož Severočeši.cz, která je dnes rozštěpena na dvě znepřátelená křídla, jež se domáhají u soudu verdiktu o dalším působení. S Rybou táhne za jeden provaz například dlouholetá náměstkyně primátora Hana Jeníčková a její kolega Luboš Pitín, šéf protikřídla Severočechů.cz.

Jiří Zelenka je v Mostě známý podnikatel s pohádkovými příjmy. Spoluvlastnil firmu BIS Czech, kterou před šesti lety výhodně prodal. Mosteckým politikům dvakrát zafinancoval velkou předvolební kampaň s losováním dárků pro obyvatele. SMM díky tomu již dvakrát volby vyhrálo. Jako Severočeši.cz se poté politici ze SMM dostali i na kraj, do Senátu, a posléze i Parlamentu. Zelenka se před pár lety stáhl a věnuje se obchodu s nemovitostmi. V poslední době to ale vypadá, že vymetání neduhů, s nímž šel původně do krajských voleb, hodlá nastolit i ve statutárním městě na severu Čech. A tentokrát u svých někdejších politických kolegů.

Okrádáme vás. Zůstali jsme soudruhy

Tři věty na billboardu. „Vy umíte pracovat. MY UMÍME VYDĚLÁVAT – Za pár minut 20 milionů.“ Pod tím je podepsané Sdružení Mostečané Mostu a SBD Krušnohor, bytové družstvo řízené Rybou. Tvůrce billboardu chtěl v kolemjdoucích vyvolat dojem, že se hnutí přiznává k tomu, jak umí ze zakázek vytěžit bokem miliony bez práce.

Ředitel Ryba je jmenovitě zmíněn na další reklamní megaploše, jejíž celou třetinu tvoří kopie dobového dopisu, který má připomenout, že soudruh Ryba byl spojen s režimem kádrových posudků za komunismu. „Tito soudruzi rozhodovali v minulosti o našich životech, studiu našich dětí, našich osudech a rozhodují stále i dnes,“ upozorňuje slogan.

Údajná spojitost s korupcí zakázek na radnici, které z pozadí ovlivňuje muž s příjmením označující vodní beznohé zvíře, má zřejmě voliče na podzim znejistit při zvažování jejich osobní volby. „Bydlím v Lomu. Na dovolenou vyplouvám do Peru, Chile, Mexika, USA. Krást chci v Mostě.“ Tato věta u obrázku vodního živočicha s ploutvemi má voliče odradit od Ryby bydlícího v nedalekém Lomu, který chce opět lobbisticky ovládnout Most.



Dehonestovaný tajemník pro ParlamentníListy.cz k věci uvedl: „Nebudu se vyjadřovat k výplodům chorého mozku.“ Podání trestního oznámení za zesměšňování, pomluvu a podobně nepotvrdil. Jiří Zelenka byl v době kontaktování redakcí na dovolené a z jeho vzkazů přes SMS vyplývá, že v těch dnech nechtěl komunikovat s médii bez ohledu na téma.

Prošetří to policie?

Do schránek nedávno Mostečané obdrželi další vydání magazínu Echo seniorů Ústeckého kraje, do něhož Jiří Zelenka píše o poměrech na mostecké radnici. „Já se podepíšu pod to, co napíšu,“ uvádí zde bohatý podnikatel rozdíl mezi svou kampaní a tou, již vedou jeho protivníci, kteří se k tomu ovšem nepřiznají. V časopise Zelenka připomíná mimo jiné kauzu náměstkyně Hany Jeníčkové, která údajně měla být u předávky 20 milionů korun, týkající se financí kolem průmyslové zóny Joseph. Kromě ní a Ryby zmiňuje do trojice ještě podnikatele z Mostu Brinzanika, který se dle jeho slov podílí na vyvádění peněz z radnice skrze své firmy, ruku v ruce s mediálním obrazem vytvářeným místním periodikem, které ideově řídí. Vše by údajně policie měla zjistit, pokud prošetří účetnictví Severočechů.cz.

Schránky plné „fejků“

Kritiky antikampaně ale nevede jen Jiří Zelenka, který je spojen s frakcí „schwarzovců“ vedenou současným poslancem Bronislavem Schwarzem a podporovanou například senátorkou a dětskou lékařkou Alenou Dernerovou či senátorem Jaroslavem Doubravou, rovněž pak sesazeným exprimátorem Mostu a poslancem Vlastimilem Vozkou (kandiduje v komunálních volbách za uskupení Severočeši Most jako lídr). V poštovních schránkách Mostečanů se před časem naopak objevily letáčky, které jsou jakoby psané Zelenkou v takzvané ich-formě, ale je zřejmé, že mají pro změnu pošpinit charakter a minulost právě tohoto podnikatele i zástupců dalších stran.

Na rozdíl od Zelenky, který se k satirickým politickým billboardům hlásí, představitelé Sdružení Mostečané Mostu tvrdí, že oni stejnou mincí neoplácí. „SMM jasně sdělilo, že nepovede žádnou negativní kampaň, a to platí i o reakcích na billboardy, nějaký letáček a podobně,“ uvedl František Ryba pro ParlamentníListy.cz.

Vládnoucí sdružení má dvojníka

Záhadou je v severočeském městě i do voleb nově zaregistrovaný subjekt s názvem „Mostečané Mostu“, který se od současného liší jen tím, že před dvěma slovy na M není slůvko „Sdružení“. O jeho zakladatelích a kandidátech se ví, že jde o obyvatele sídliště Chanov, vesměs nezaměstnané, v čele s terénním asistentem, jejichž kandidátku měla údajně podepsat Jana Volfová (Česká suverenita).

Podle dosavadního sdružení SMM jde o účelovou mystifikaci voličů obdobným názvem, která jim má po letech úspěšného vedení města ubrat voliče. Mají za tím stát političtí oponenti. „Podobné předvolební kroky může vymyslet jenom duševní chudák, který neví, kudy kam,“ zhodnotil to pro ParlamentníListy.cz František Ryba a dodal: „Předpokládáme, že se voliči zorientují.“

Z legislativního hlediska by „noví“ Mostečané Mostu možná měli do budoucna od názvu ustoupit, pokud by se dostali do rozkolu s občanským zákoníkem, který chrání jména právnických osob. Současné Sdružení Mostečané Mostu ovšem nemá svůj název zaevidován jako ochrannou známku.

Za vším je puč u Severočechů.cz

Severočeši.cz, kteří původně vzešli z mosteckého hnutí a dnes jsou vedení „protirybovcem“ Bronislavem Schwarzem, postavili proti SMM do voleb samostatnou kandidátku. Na ní je jako lídr bývalý primátor Vlastimil Vozka.

Jeho dosavadní náměstek (nyní politický protivník v křídle Františka Ryby) Luboš Pitín se letos pokusil celé Severočechy.cz ochromit tím, že podal návrh na předběžné opatření, které původně zakázalo Severočechům.cz kandidovat ve volbách. Odvolací soud ho zrušil, neboť by tím v podstatě byla prozatímně téměř znemožněna činnost celé politické strany, což není v demokratickém státě možné. „Okresní soud v Mostě poškodil demokratické právo občanů, neboť volební právo a jeho principy volby jsou jedním z nástrojů demokracie. Krajský soud v Ústí nad Labem zrušil předběžné opatření. Dal Severočechům.cz za pravdu, čímž veřejně očistil jejich jméno,“ vyjádřil se k tomu předseda politického hnutí Severočeši.cz, poslanec Bronislav Schwarz.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…