Kalich vlaje nad Hradem. Prezident nechal vyvěsit husitský prapor

05.06.2015 14:30

Na Pražském hradě od dnešního poledne vlají dva husitské prapory. Připomínají blížící se 600. výročí mučednické smrti kněze Jana Husa. Na balkoně na třetím hradním nádvoří budou vyvěšeny až do 6. července, dne výročí Husova upálení v Kostnici.

Kalich vlaje nad Hradem. Prezident nechal vyvěsit husitský prapor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Po devadesáti letech bude na Pražském hradě opět vztyčen prapor s husitským kalichem," řekl těsně před vyvěšením praporů prezident Miloš Zeman s odkazem na rok 1925, kdy prapor vyvěsil československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. "Při této příležitosti řekl památnou větu - 'Tábor je náš program'. Vím, že tehdy tato věta a tento prapor vyvolaly kontroverze, takže papežský legát na protest opustil Prahu," poznamenal Zeman. 

Doufá, že se tyto kontroverze nebudou opakovat. "I když lituji neúčasti některých na tomto setkání," podotkl Zeman bez upřesnění. Za církev dnes kardinála Dominika Duku na Hradě zastupoval plzeňský biskup František Radkovský. 

Husitské vlajky použité na Hradě zobrazují zlatý kalich, symbol husitů, na červeném pozadí. Liší se tak od běžného zobrazení, který využívá červený kalich na černém pozadí. Podle ředitele hradního protokolu Jindřicha Forejta zvolené barvy více odpovídají historickým pramenům. 

Katolický kněz Jan Hus kritizoval církev za odvrácení se od jejích prvotních ideálů, odmítal její institucionalizaci, kritizoval kněží žijící v hříchu či kupčení s odpustky. "Položme si otázku, zda kritika mistra Jana ohledně hrabivosti církve, ohledně toho, že odpustky, tedy odpuštění hříchů, nebyly vykoupeny pokáním, ale penězi, zda tato kritika mistra Jana, je svým způsobem aktuální i dnes," poznamenal Zeman. 

Na ceremonii se přišly podívat stovky lidí. Oslavy doprovodily historické vojenské prapory s husitskou tématikou a pěvecký sbor Univerzity Karlovy, který zazpíval českou hymnu a husitský chorál Ktož jsú boží bojovníci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…