Kalousek: Babiš práskal komunistické policii, když Schwarzenberg pomáhal disidentům

18.09.2013 14:32

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyloučil jakoukoliv povolební spolupráci s hnutím ANO. Vadí mu minulost předsedy Andreje Babiše, který prý „práskal státní bezpečnosti“.

Kalousek: Babiš práskal komunistické policii, když Schwarzenberg pomáhal disidentům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„V letech komunistické totality byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v nuceném exilu a ze všech sil pomáhal československému demokratickému disentu v boji proti komunismu. V téže době předseda ANO Andrej Babiš práskal komunistické státní bezpečnosti a pomáhal jí tak mimo jiné i v boji s týmž demokratickým disentem,“ uvedl Miroslav Kalousek pro Novinky.cz.

„Tento propastný rozdíl mezi životopisy a mravními hodnotami obou pánů vylučuje koaliční spolupráci TOP 09 a ANO. Takovou spoluprací bychom popřeli a zpochybnili náš vztah k listopadu 1989 a svobodnému vývoji demokratického státu,” dodal exministr financí.

Kalouskova slova potvrzuje i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. „Neumím si představit, že by TOP 09 na vládní úrovni spolupracovala nebo že by byla v koalici s hnutím ANO, jehož předseda byl komunistický udavač. Ten termín říkám záměrně, protože to nic jiného nebylo. Může to vypadat, že si dopředu zužujeme prostor, ale zrovna v případě ANO je třeba to říci nyní,“ řekl v rozhovoru pro Právo.

Andrej Babiš však tvrdí, že agentem StB nebyl a je potřeba počkat na rozhodnutí soudu. „Respektujeme, jak rozhodne soud, ale pro nás to nemění nic na tom, že TOP 09 s takovým typem člověka v koalici být nechce. Pro naše voliče to je důležitý signál ve srovnání s historií našeho předsedy. Navíc hesla ANO, že nechtějí být politiky a že politici jsou špatní, považuji za velmi nebezpečná,“ dodává Ženíšek.

reklama

autor: pan

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…