Kalousek: Budu-li živ a zdráv, budu kandidovat na předsedu, až Schwarzenberg skončí

16.06.2014 8:42

Exministr financí a hlavní stratég TOP 09 Miroslav Kalousek prohlásil, že bude-li v té době živ a zdráv, je připraven kandidovat na post předsedy strany, až se její dosavadní šéf Karel Schwarzenberg rozhodne této funkce vzdát. V rozhovoru pro časopis Týden politik prozradil i to, jak vypadají jednání s ODS o společných kandidátech do Senátu.

Kalousek: Budu-li živ a zdráv, budu kandidovat na předsedu, až Schwarzenberg skončí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Opavě

První místopředseda TOP 09 a bývalý ministr Miroslav Kalousek nechce být vizionář a předvídat, zda Jiří Pospíšil, který byl zvolen na kandidátce strany v nedávných volbách do Evropského parlamentu, v budoucnu zaujme některou z důležitých funkcí v čele strany.

„Je to především jeho rozhodnutí. Pokud se rozhodne vstoupit do TOP 09, tak vstoupí. Každý člen TOP 09 se pak může zúčastnit vnitrostranické soutěže a kandidovat do té či oné funkce. Proč bych měl přemýšlet, zda může být třeba místopředsedou, když ani není členem strany?" ptá se Kalousek a dodává: „Můžete se mě zeptat před sjezdem, když bude několik lidí kandidovat na jednu funkci. Pak je legitimní otázka, koho z nich bych si přál."

Politik nechce spekulovat o tom, zda na volebním sjezdu bude Karel Schwarzenberg znovu kandidovat na předsedu strany a jestli je připraven převzít tuto funkci po něm. Podle Kalouska je Schwarzenberg stále nabitý energií a to, že není tak často v novinách, podle něj neznamená, že by méně pracoval.

„Ale abych neodpovídal alibisticky: Až se někdy - a já nevím kdy - Karel Schwarzenberg rozhodne nekandidovat, tak budu-li v té době živ a zdráv, samozřejmě budu kandidovat na předsedu TOP 09," uvedl Kalousek na dotaz Týdne.

Spolupráce s ODS je omezená na společné kandidáty do Senátu

Politik se vyjádřil také k jednání s občanskými demokraty o společných kandidátech do Senátu. Odmítl, že by situace byla tak dramatická, jak může vyplývat z médií. „Se STAN jsme dohodnuti a dohoda s ódéeskou je otázkou několika dnů. Možná to někomu ze STAN vadí, možná, že jsou v ODS také lidé, kteří se domnívají, že to není správné. Takováto rozhodnutí nemívají stoprocentní podporu," připouští exministr.

Spolupráci v několika obvodech vysvětluje tím, že nemá cenu tříštit pravicové síly, které jsou právě tam v menšině. Navíc prý strany cítí jistou povinnost k pravicovému voliči, povinnost dát signál, že jsou schopny spolupráce. Její hlubší prohloubení však nyní považuje za nevhodné. Upozornil například na programové rozdíly obou subjektů.

Nepřítel není ODS, ale populistická hnutí bez respektu k demokracii

„Současný zápas o charakter parlamentní demokracie je natolik zásadní, že by člověk měl být povinen uvažovat i o velmi nestandardních krocích. Případná hlubší integrace by však dávala smysl tehdy, kdyby jedna a jedna byly více než dvě. V tomhle případě se domnívám, že by tomu bylo naopak. Jedna a jedna by byly v součtu maximálně 1,6. To určitě není v zájmu ODS a ani v našem," podotkl Kalousek v rozhovoru pro Týden.

Politik popřel, že by s pádem předsedy ODS Petrem Nečasem a nástupem Petra Fialy do jejího čela přestala být občanská demokracie pro TOP 09 konkurencí. „V TOP 09 to tak necítíme. Hlavně však myslím, že ten Turek táhne úplně odjinud než od ODS. Od populistických hnutí, která nemají velký respekt k demokracii," uvedl Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…