Kalousek, Fiala, Bublan a další komentují odchod Roberta Šlachty z ÚOOZ

09.06.2016 20:04

Rozhodnutí policistů z vedení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) včetně jeho šéfa Roberta Šlachty odejít kvůli reorganizaci do civilu komentují někteří politici tak, že činnost policie nemůže stát na jednom člověku. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek bere jejich rozhodnutí na vědomí, podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD) možná nebylo zapotřebí tak silných gest. Zprávu přinesla ČTK.

Kalousek, Fiala, Bublan a další komentují odchod Roberta Šlachty z ÚOOZ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

„To rozhodnutí plukovníka Šlachty vnímám jako emocionální a možná nebylo potřeba tak silných gest,“ řekl ČTK předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa (ČSSD). Dodal, že je mu to líto, protože je škoda každého dobrého policisty, který se rozhodne odejít do civilu. Poznamenal však, že činnost policie ani žádného útvaru nestojí a nepadá s jedním člověkem.

Ing. Roman Váňa

  • SOCDEM
  • Předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD

„Toto prostě beru na vědomí, pánové se rozhodli a odcházejí a já se domnívám, že politici by k tomu měli být zdrženliví,“ řekl ČTK předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Ta reorganizace není zákonem ani rozhodnutím vlády, to není rozhodnutí politické, to je rozhodnutí policejního prezidenta. TOP 09 chtěla mít vždy policejního prezidenta nezávislého na politických tlacích, tak ho teď nebude politickým tlakům vystavovat, my nejsme babišovci,“ dodal.

Podle předsedy ODS Petra Fialy nemůže bezpečnost a vymáhání práva stát na jednotlivcích, ale na policii jako celku. „O reorganizaci policejních útvarů se mluví dlouho, je to odborná záležitost, hnutí ANO z toho zbytečně dělá politický případ. Policie není hračka ve sporech uvnitř koalice ani prostředek k vyřizování politických účtů,“ sdělil ČTK.

Bývalý ministr vnitra a senátor František Bublan (za ČSSD) podle serveru Aktuálně.cz míní, že se Šlachtou odejde mnoho zkušených policistů, kteří budou policii chybět. „Kdybych byl na místě ministra vnitra nebo policejního prezidenta, určitě bych ještě nějaká jednání vedl a snažil bych se jej přemluvit,“ citoval server Bublana.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…