Kalousek: Němci nechtějí umírat kvůli Babišovi jako my. Chápu je

13.02.2021 14:11

Exministr financí a bývalý poslanec Miroslav Kalousek (TOP 09) jen nerad přihlíží tomu, že kvůli nepříznivé epidemické situaci zavádí Německo od neděle kontroly na hranicích s Českem. Má však pro naše západní sousedy zároveň pochopení. „Oni za smrtihlava Babiše nemůžou, to my,“ povzdechl si ve svém tweetu. Do Německa budou moct z českých pendlerů víceméně jen zdravotníci. Do Saska budou moct jen vybraní pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, podmínkou pro ně bude každodenní testování.

Kalousek: Němci nechtějí umírat kvůli Babišovi jako my. Chápu je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla do voleb?

84%
9%
hlasovalo: 25362 lidí
Německý ministr vnitra Horst Seehofer uvedl, že o zařazení Česka na kritický seznam požádaly spolkové země Sasko a Bavorsko. Saský premiér Michael Kretschmer prohlásil, že vzhledem ke stále se zhoršující situaci v Česku a tamnímu výskytu nakažlivější britské mutace musí Sasko zpřísnit podmínky pro české pendlery.

Výjimku chce udělit jen těm, kteří dojíždějí za prací do nemocnic a pečovatelských domovů a kteří pracují v zemědělství, především v živočišné výrobě. „Další výjimky nebudou možné,“ zdůraznil Kretschmer.

Že Německo, které je pro náš export klíčovým trhem, bude od neděle považovat celou Českou republiku za kritickou oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací, zneklidnilo exposlance Miroslava Kalouska.

„Jsem nešťastný z fakticky uzavřených hranic s Německem, ale Němce chápu. Oni za smrtihlava Babiše nemůžou. Za toho si můžeme my sami. Tak proč by kvůli němu měli umírat s námi,“ pravil Kalousek.

Od čtvrtka už platí omezení pro pendlery v bavorských příhraničních okresech Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab. Češi mohou jet do práce jen přímo a bez zastavení, poté se musí ihned vrátit do Česka.

Čeští pendleři doposud v Sasku potřebují dva testy týdně, v Bavorsku se musí testovat každých 48 hodin.

Zatímco v průměru se Německu boj proti koronaviru daří, některé okresy hraničící s Českem stále nemohou vysoká infekční čísla srazit. 

Česká vláda ve čtvrtek rozhodla o uzavření tří okresů: Cheb a Sokolov sousedící se Saskem, Cheb navíc ještě s Bavorskem. Saský premiér zopakoval, že českému ministerskému předsedovi Andreji Babišovi opět nabídl pomoc a že ho vývoj v sousední zemi mrzí.

Německo považuje Českou republiku za epidemicky vysoce rizikovou oblast od 24. ledna; do té doby označovalo ČR „jen“ jako rizikovou. Důvodem je vysoká míra infekce v Česku. Zpřísněné hodnocení znamená, že do Německa lze cestovat jen s negativním koronavirovým testem, po příjezdu je povinná karanténa. Výjimku z karantény mají pendleři. Další zpřísnění tak znamená, že výjimka pro pendlery se omezí jen na vybrané pracovníky, především zdravotníky či dopravce zboží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …