Kalousek, Němcová a Černoch ohlásili další útok na vládu. Chtějí ji grilovat kvůli uprchlíkům

16.06.2015 17:19

Protože vládní koalice dnes v Poslanecké sněmovně nepřipustila debatu o imigračních kvótách v rámci EU, o kterou ji žádaly KSČM, ODS a Úsvit, kvůli imigrantům chtějí proto poslanci z ODS, TOP 09/STAN a Úsvitu požádat o mimořádnou schůzi dolní komory.

Kalousek, Němcová a Černoch ohlásili další útok na vládu. Chtějí ji grilovat kvůli uprchlíkům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Interpelace na členy vlády ve sněmovně. Účast nebyla valná

Poslanci opozice dnes ve sněmovně neúspěšně žádali, aby premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) či příslušní ministři informovali dolní komoru o připravenosti na případný příliv žadatelů o azyl, a to v rámci debaty o imigračních kvótách EU. Protože se ale tak nestalo, kvůli imigrantům hodlají poslanci ODS, TOP 09/STAN a Úsvit požádat o mimořádnou schůzi.

„Ještě dnes večer doručíme předsedovi Poslanecké sněmovny podpisový arch se žádostí o svolání takové schůze,“ uvedl na mimořádném brífinku ve sněmovně šéf poslanců TOP 09/STAN Miroslav Kalousek. Na tiskovku dorazil ve společnosti Miroslavy Němcové z ODS a Marka Černocha z Úsvitu.

Podle Kalouska dnes nezařazením mimořádného bodu do programu, který by pojednával o uprchlících, poslanci dnes zcela „rezignovali na svoje ústavní povinnosti“. "Nedělím to na otázku koalice a opozice, ale je to otázka vážnosti Poslanecké sněmovny a její ústavní povinnosti jako instituce. Poslanci vládní koalice tím, že hlasovali proti tomu, aby o tom vláda s Poslaneckou sněmovnou diskutovala, již po několikáté rezignovali na své ústavní povinnosti," řekl Kalousek s tím, že jim tedy nezbylo nic jiného než požádat o svolání mimořádné schůze. "Neumím si představit, že by Evropská komise řekla: 'Evropský parlamente, my se s tebou o tom bavit nebudeme,'" uvedl také.

Miroslava Němcová (ODS) soudí, že není v zahraniční politice ohledně uprchlíků a migrace vážnějšího problému, kterému Česká republika čelí. To, že vláda nechce s poslanci diskutovat, považuje za nefér nejen k zákonodárcům, ale i k občanům. "Nezbývám nám než otázky, na které nám vláda odmítá odpovídat, položit pomocí tohoto nástroje," poznamenala Němcová.

„Rakousko v sobotu oznámilo, že už nebude oficiálně přijímat imigranty. V nejbližších dnech by měla do ČR proto přijít větší vlna imigrantů a my chceme vědět, jakým způsobem je vláda připravena jim čelit a jak je zajištěna bezpečnostní situace, která se v důsledku toho může zhoršit,“ zmínil k tomu Marek Černoch (Úsvit).

Situace kolem uprchlíků, kteří ve velkém zaplavují převážně Itálii a Řecko, se totiž dál vyhrocuje. Momentálně ministři vnitra na schůzce v Lucembursku diskutují o plánu přerozdělit do jiných zemí osmadvacítky část osob, které o azyl žádají v Itálii a v Řecku. Na Česko by připadlo 1 328 těchto lidí původem ze Sýrie a Eritreje. Povinné kvóty ovšem Česko odmítá akceptovat.

Návrh Evropské komise předpokládá za dva roky přerozdělení 40 tisíc Syřanů a Eritrejců z Itálie a Řecka do ostatních zemí EU. Klíč pro počty přidělených azylantů je založen na počtu obyvatel dané země, jejím ekonomickém výkonu či počtech v minulosti udělených azylů. Komise slibuje za každého příchozího přijímající zemi podpořit několika tisíci eur.

Zatímco Rakousko v sobotu oznámilo, že už nebude oficiálně přijímat imigranty, a v důsledku toho by mohla v nejbližších dnech do ČR přijít větší vlna uprchlíků, Itálie řeší stav, kdy kolem autobusových a vlakových nádraží v Římě nocují tisíce uprchlíků. Tamní radnice proto musela zřídit stanové tábory, místní si totiž stěžovali na špatné hygienické podmínky. Asi čtyři stovky Afričanů a Syřanů uvízly také na hlavním železničním nádraží v Miláně.

Uprchlíkům se nedaří dostat se dál do Evropy kvůli zpřísněným kontrolám na hranicích s Francií a Rakouskem. Podle Amnesty International (AI) svět zažívá nejhorší uprchlickou krizi od druhé světové války. Politici podle organizace nesou značný díl viny na tom, že se zatím nenašel způsob, jak by mohlo být milionům běženců lépe. Podle současných pravidel by běženci měli podat žádost o azyl v zemi, v níž poprvé překročili hranice Evropské unie, v praxi se to ale neděje.

Nedohodne-li se Evropská unie na přerozdělení migrantů, kteří po tisících připlouvají ke břehům Itálie a dalších jižních zemí, přijme Řím plán B, který bude Evropu bolet. V pondělí to prohlásil italský premiér Matteo Renzi.

„Pokud se Evropská rada rozhodne pro solidaritu, pak je to v pořádku. Pokud ne, pak máme připravený plán B, ale ten by Evropu ranil,“ řekl premiér listu Corriere della Sera.

Renzi vysvětlil, že když se EU na přerozdělení běženců nedohodne, začne jim jeho země vydávat dočasná víza, která jim umožní cestovat do dalších států schengenského prostoru, tedy i do České republiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…