Kalousek: Nepiju kořalku. Budu premiér

23.08.2017 6:40

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro časopis Týden uvedl, že stále věří, že lze sestavit širokou vládní koalici proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Zopakoval mimo jiné i to, že by s Babišem nikdy nešel do vlády, což je zároveň i pevný postoj všech členů.

Kalousek: Nepiju kořalku. Budu premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

V rozhovoru pak Kalousek svá slova rozvedl. „Když nepočítám malé extremistické strany, tak jsou na politickém kolbišti dva subjekty, které se netají tím, že chtějí změnit pravidla liberální, parlamentní demokracie a snaží se o to, aby tady byl výrazně autokratičtější režim. To jsou KSČM a hnutí ANO. S nikým takovým nelze kolaborovat, lze s ním pouze bojovat,“ sdělil Kalousek. 

Kalousek se následně rozhovořil o tom, že se domnívá, že kdyby loni na podzim skutečně vznikl společný blok stran od středu doprava, jak navrhoval, nemluvilo by se dnes o vítězství Andreje Babiše. „Ale o kolik vyhraje tento blok. Obávám se, že lídři ostatních stran si tehdy neviděli dál než na špičku nosu,“ dodal. 

Anketa

Myslíte, že Miroslav Kalousek jednou bude premiérem, jak on sám předpovídá?

3%
97%
hlasovalo: 4518 lidí

Své Kalousek také řekl k rozpadu koalice lidovců a STAN. Pocit zadostiučinění prý neměl. „Znovu opakuji: Jestli něco pokládám za promarněnou šanci, tak byl to ten dočasný předvolební blok středopravých stran, ke kterému jsem vyzýval i za předpokladu, že bude beze mě. Rozpad koalice lidovců a STAN je další rozdrobení hlasů, za nímž stojí demokraticky smýšlející voliči, což zvyšuje šance hnutí ANO. Z toho nemám žádnou radost,“ řekl Kalousek s tím, že prioritou členů STAN je snaha o potvrzení si exkluzivit, pýcha a ješitnost, nikoliv zachování demokracie. 

Kalousek se pak ohradil proti tomu, že by pil kořalku. Zareagoval tak na otázku, kolik si musel dát panáků, než podepsal dohodu s LES Martina Bursíka, s nímž se léta hádal. Podle něj jsou v otázce zaznamenány klišé a vlastní historické pocity, které dnes neplatí. „Dnes zastupujeme jiné subjekty a koneckonců pan Bursík ani nekandiduje. Je ale členem naší společné expertní skupiny dávající dohromady memorandum o ochraně krajiny, přírody a klimatu. Děláme to proto, že pro TOP 09 je ekologická část programu prioritou. Ochrana životního prostředí je bytostně konzervativní téma,“ řekl jasně Kalousek. 

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se vyjádřil i k mladému politikovi Dominikovi Ferimu, který za stranu bude kandidovat v Praze na posledním místě. „Dominik Feri je neskutečně pracovitý z hlediska komunikace s mladou generací, která je ještě mladší než mé děti. Volí k tomu nástroje, které já bych třeba nevolil, protože mi je skoro padesát sedm a jemu jednadvacet let. Ale proč bych mu měl mluvit do toho, jakým způsobem komunikuje se svými vrstevníky, pokud dokáže vysvětlit program velmi kvalifikovaným způsobem?“ řekl Kalousek.

„Při našem rozhovoru pijete kávu z hrnku se svou fotografií a nápisem 'Pohled do budoucna / Šálek ministerského předsedy'. Předpokládáme, že je to dárek. Asi jste se u toho hodně nasmál, když jste ho rozbalil, ne?” zeptal se pak závěrem redaktor Kalouska. „Ne. Pokládám to jen za otázku času,” odvětil předseda TOP 09.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…