Kalousek, Ovčáček i Fiala se vyjádřili k úmrtí Češky v Berlíně

23.12.2016 12:15

Jako připomínku toho, že terorismus nezná hranic a týká se i Česka, označují politici informaci, že mezi oběťmi pondělního útoku na vánočním trhu v Berlíně byla i občanka České republiky. Předseda ODS Petr Fiala dnes hovořil o potřebě konkrétního plánu, jak v tuzemsku čelit hrozbám mezinárodního terorismu, místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek míní, že lidé se musí s rizikem naučit žít, aby byli připraveni nebezpečí lépe čelit, píše ČTK.

Kalousek, Ovčáček i Fiala se vyjádřili k úmrtí Češky v Berlíně
Foto: hns
Popisek: Německá vlajka překrytá vlajkou IS, ilustrační koláž

Podle předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) by vláda měla dál pokračovat v tlaku na ochranu vnějších hranic Evropské unie. Politici vyjadřují shodně soustrast rodině oběti. „Zpráva o smrti paní (Nadi) Čižmárové je velkou lidskou tragédií a mé myšlenky patří především její rodině,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda Fiala. Boj proti terorismu je podle něj definitivně i válkou ČR. „Tato tragická událost nám znovu připomněla, že musíme chránit naše hranice a sami se suverénně rozhodovat o tom, kdo smí v naší zemi pobývat a komu poskytneme ochranu,“ řekl. „ČR musí mít konkrétní plán, jak bránit hrozbám mezinárodního terorismu,“ dodal.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček napsal ČTK, že blízkým oběti je třeba popřát „hodně sil v těchto těžkých chvílích“. „Zároveň si musíme uvědomit, že terorismus není žádnou vzdálenou hrozbou, ale je to zlo, které se dotýká každého z nás,“ uvedl. Německé velvyslanectví v Praze vyjádřilo na Twitteru upřímnou soustrast rodině oběti i jejím blízkým. „Je nám moc líto, že se mezi oběťmi útoku na vánočním trhu v Berlíně nachází i Češka,“ uvedlo velvyslanectví.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že cítí s rodinami všech pozůstalých. „Skutečnost, že jedna z obětí byla česká občanka, nám jen silněji připomíná, že útok v Berlíně byl útokem na nás na všechny,“ řekl. Místopředseda strany Marek Ženíšek v tiskovém prohlášení uvedl, že terorismus nezná hranic a obětí se může stát kdokoliv. „Čím rychleji se budeme učit s tímto rizikem žít, tím na něj pak budeme více připraveni a budeme hrozbám moci lépe čelit,“ dodal.

Hamáček na Twitteru uvedl, že ho zpráva o české oběti útoku v Berlíně zasáhla. „Upřímnou soustrast všem blízkým. Vláda musí pokračovat v tlaku na opatření, která prosazujeme – ochrana vnějších hranic, boj s nelegální migrací, spolupráce tajných služeb...,“ napsal na sociální síti.

Poslanci Úsvitu Marek Černoch a Martin Lank v prohlášení na Facebooku uvedli, že důsledky berlínského útoku, který má zatím 12 obětí, překročily české hranice. „Je povinností všech politiků udělat maximum pro to, aby žádná další rodina nemusela trpět takovouto ztrátou,“ uvedli poslanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…