Kalousek: Rýsuje se nepřiznaná koalice ANO, komunistů a Okamury

08.11.2017 11:22

Piráti svolali kulatý stůl opozičních stran, Tomio Okamura (SPD), komunisté, ČSSD a lidovci odmítli přijít. Co to může znamenat? A na čem se dohodly zbylé strany? V Poslanecké sněmovně o tom informovali předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kalousek: Rýsuje se nepřiznaná koalice ANO, komunistů a Okamury
Foto: Reprofoto ČT
Popisek: Miroslav Kalousek a Andrej Babiš v předvolební debatě ČT

„Deklarují-li naši kolegové, že je pro ně naprosto nepřijatelné, aby dlouhodobě vládla menšinová vláda bez důvěry, tak by to neměli jen říkat, ale také proto něco udělat,“ zdůraznil Kalousek s tím, že blokace ustavující schůze Sněmovny je v podstatě jedinou možností, jak panování menšinové vlády bez důvěry zarazit. Jakmile bude nová Sněmovna jednou ustavena, menšinová vláda bez důvěry se může stát realitou.

„Některé subjekty si stále nejsou jisty, zda budou subjekty koaličními, nebo opozičními. Zdá se, že SPD a KSČM nakonec budou subjekty koaličními, ale to předbíháme,“ zaznělo také od TOP 09.

Kalousek důrazně varoval před ustavením nové opoziční smlouvy, protože by byla velmi neprůhledná. U první opoziční smlouvy prý bylo jasně deklarováno, že vládne ČSSD, protože ji u moci drží společnými silami poslanci ČSSD a ODS.V tomto druhém případě by ale šlo jen o tichou podporu, pravděpodobně komunistů a Tomia Okamury. „Když už to neřekl pan prezident, měla by to říct Sněmovna. To znamená, ukažte 101 a více, ukažte, s kým chcete vládnout,“ vyzval pravděpodobného příštího premiéra Andreje Babiše (ANO) Kalousek.

Do čela zahraničního výboru Sněmovny navrhl Kalousek čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, neboť politická váha tohoto muže je na mezinárodním poli nezpochybnitelná.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš také konstatoval, že se schůzky opozičních stran odmítly zúčastnit SPD, KSČM, ČSSD a KDU-ČSL. „SPD se nechtělo účastnit s odůvodněním, že tam není hnutí ANO. Jestli je to náznak nějaké jiskřičky spolupráce, to nechci hodnotit,“ uvedl Bartoš.

Spor se podle Ivana Bartoše povede o mandátový a imunitní výbor, ale také o bezpečnostní výbor a volební výbor, kde se aktéři schůzky dohodli na zvýšení počtu členů výborů tak, aby v klíčových výborech měly zastoupení i menší strany. Pokud jde o předsedu mandátového výboru, měl by to prý být někdo z opozice. „My bysme neradi, aby tento výbor fungoval jen nějaký průtokáč,“ zdůraznil Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek k tomu doplnil, že na přetřes přišlo i obsazení kontrolních komisí, které bdí nad bezpečnostními složkami, např. nad Generální inspekcí bezpečnostních sborů. Předsedy těchto komisí by měl být podle Michálka opoziční poslanec, a to o to spíš, pokud nakonec vznikne vláda a bude přímo nebo nepřímo opřená o SPD a KSČM.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…