Kalousek: Sobotka napravil svou chybu. Pokud prezident Babiše neodvolá, budeme mu připomínat. Velmi hlasitě

05.05.2017 11:33

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se postavil na stranu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a v České televizi přislíbil, že bude tolerovat i menšinovou vládu ČSSD, která dovládne až do řádných voleb. To vše udělá jen a pouze proto, aby byla zachována parlamentní demokracie a aby nepřešla moc do rukou prezidenta republiky Miloše Zemana. A pak dostal slovo hradní mluvčí Ovčáček.

Kalousek: Sobotka napravil svou chybu. Pokud prezident Babiše neodvolá, budeme mu připomínat. Velmi hlasitě
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

„Opravit chybu je postoj normálního muže. Pan premiér pochopil, že vzdání se odpovědnosti a předání odpovědnosti do rukou prezidenta republiky byla tragická chyba,“ pochválil Sobotku Kalousek.  

„Pokud se tedy Sobotka nakonec rozhodl odstranit z vlády Andreje Babiše, může počítat s podporou TOP 09. Necháme vás dovládnout. Nebudeme vás podporovat, ale necháme vás dovládnout proto, aby moc nepřešla do rukou prezidenta Zemana. Prezident samozřejmě může odvolání ministra Babiše protahovat, ale v tom případě bude on viníkem té krize a TOP 09 mu to bude hlasitě připomínat,“ vyjádřil se Kalousek v ČT. 

Zákony, které vláda předloží, TOP 09 podpoří, pokud je bude považovat za užitečné. Návrhy, které chápe jako škodlivé, nepodpoří.

Pak dostal slovo hradní mluvčí Jiří Ovčáček a ten prohlásil, že prezident bude trpělivý, protože předseda vlády mění názory každou chvíli.

„Především je to trpělivost. Už se ukázalo, že to, co pan premiér říká v deset hodin dopoledne, nemusí platit ve 22 hodin večer. Takže my si počkáme, jestli pan premiér třeba v neděli neuspořádá novou tiskovou konferenci a nezmění názor. My budeme trpěliví a chceme se ujistit, jak to pan premiér myslí. A to nejen prostřednictvím fantaskních tiskových konferencí,“ zaznělo z úst Jiřího Ovčáčka.

Obratem připomněl, že prezident příští týden jede na návštěvu Libereckého kraje a pak míří do Číny, takže žádné řešení v nejbližších dnech čekat nemůžeme. „Je třeba jednat ve prospěch občanů České republiky, i když si to pan premiér neuvědomuje a chová se zoufale a zbaběle. Pan premiér by si měl uvědomit, že Česká republika nerovná se ČSSD,“ udeřil Ovčáček.

Z úst Ovčáčka také zaznělo, že se Sobotka chová tragicky, když svá rozhodnutí mění na základě novinových titulků. To sice chválí Miroslav Kalousek, ale Sobotka by se podle Ovčáčka měl chovat odpovědně a nebrat si za rukojmí Českou republiku. Prezident a premiér by podle hradního mluvčího měli spolupracovat na stabilitě republiky. „Premiér vlády činí pravý opak a háže kolem sebe miny,“ rozohňoval se v ČT Ovčáček.  

„Doufám, že až si premiér Sobotka poslechne tento rozhovor, tak znovu nezmění názor,“ vysmál se Ovčáček Sobotkovi. „Je třeba situaci uklidnit a začít uvažovat s chladnou hlavou. Já budu premiéru Sobotkovi držet palce, aby to dokázal,“ uzavřel hradní mluvčí své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …