Kalousek: Tato vláda nemá žádnou úctu k zákonům

18.02.2014 7:38

Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes požádá sněmovnu o vyslovení důvěry a jejích 111 poslanců jí své hlasy dá. Opoziční TOP 09 však podporu Sobotkově vládě nedá. V rozhovoru pro Týden.cz to řekl její místopředseda Miroslav Kalousek. „Kdyby tu byla vláda, se kterou bychom se v řadě názorů lišili, ale byla by rozpočtově odpovědná, měla úctu k zákonům a nedělala si legraci ze systémového řešení korupce, tak bychom neměli problém ji podpořit. Ale ani jedno z toho neplatí,“ říká Kalousek.

Kalousek: Tato vláda nemá žádnou úctu k zákonům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Klub poslanců TOP 09 podle Miroslava Kalouska nepřichystal žádnou zdržovací taktiku pro dnešní hlasování ve sněmovně, kdy Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude pro svůj kabinet žádat o důvěru. „Určitě se k tomu jasně vyjádříme, ale nebudeme mít žádnou zdržovací taktiku. Vyjádřím se za náš klub, celá řada kolegů se vyjádří k jednotlivým kapitolám programového prohlášení. Jsme připraveni na věcná vystoupení, nikdo se nemusí obávat žádných obstrukcí. Svůj postoj však vyjádřit musíme,“ říká bývalý ministr financí.

Miroslav Kalousek v Týdnu.cz vysvětlil, proč poslanci TOP 09 ruku pro novou vládu nezvednou. „Opozice nemusí vládě automaticky vyjádřit nedůvěru. Kdyby tu byla vláda, se kterou bychom se v řadě názorů lišili, ale byla by rozpočtově odpovědná, měla úctu k zákonům a nedělala si legraci ze systémového řešení korupce, tak bychom neměli problém ji podpořit. Ale ani jedno z toho neplatí. Tato vláda nemá žádnou úctu k zákonům, koneckonců na ignorování jednoho zákona vznikla (Andrej Babiš nepředložil negativní lustrační osvědčení), není rozpočtově odpovědná, neboť rozdíl mezi výdajovými ambicemi a relevantními příjmovými zdroji je neřešitelný, a je to vláda, která bude žít v trvalém korupčním prostředí. Konflikt zájmů ministra financí a vlastníka Agrofertu v jedné osobě znamená trvalé korupční prostředí,“ myslí si Kalousek.

Voliči takhle rozhodli a vláda má nejen právo, ale i povinnost předvést, co dokáže

Miroslav Kalousek se netají tím, že tuto vládu nepovažuje se svými kolegy z TOP 09 za dobrou. Týden.cz chtěl proto vědět, co by podle něj bylo tedy nejlepší řešení pro Českou republiku. „Pokud jsme bytostní demokraté, tak nejlepší řešení pro Českou republiku je, že konečně po osmi měsících bezčasí máme legitimní vládu s většinou v Poslanecké sněmovně. Vláda bude vládnout, tak si to přáli voliči. To, že výsledky této vlády nepovedou ke zlepšení situace v České republice, to je věc jiná. Vůle voličů byla, aby tato vláda vznikla. Proto je to nejlepší řešení.“

Kalousek v rozhovoru potvrdil, že předčasné volby podle něj nejsou pro zemi vhodným řešením. Politici prý mají respektovat vůli voličů a nezříkat se odpovědnosti. „Politici, kteří volají po předčasných volbách krátce poté, co se zavřou volební místnosti, jsou politici, co si nevidí na špičku nosu. Voliči takhle rozhodli a vláda má nejen právo, ale i povinnost předvést, co dokáže a co byly jen předvolební plky. My bohužel nemáme příliš pochybnosti o tom, jak se to projeví. Ale v každém případě vláda má mandát vládnout,“ uvedl Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…