Kalousek: Žádná práce není ponižující. Dělal jsem pingla, čistil jsem toalety. Když vidíte, jak se ty mísy blýskají…

12.05.2014 18:55

REPORTÁŽ Za úspěch v evropských volbách by exministr Miroslav Kalousek (TOP 09) považoval zisk dvou až čtyř mandátů. Na setkání s veřejností v Opavě debatoval také o situaci na Ukrajině a upozornil na úspory, které přinesly Drábkovy reformy.

Kalousek: Žádná práce není ponižující. Dělal jsem pingla, čistil jsem toalety. Když vidíte, jak se ty mísy blýskají…
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miroslav Kalousek na besedě v Opavě

„Půjdu blíže k lidem,“ řekl na úvod Kalousek, přisunul si židli k publiku a s nadsázkou prohodil: „Je pěkné počasí. Kdybych měl volno, tak na Kalouska nejdu.“ Pak už se ale zcela vážně věnoval vysvětlování důvodů, proč jsou evropské volby důležité: „Jsem smutný z toho, že drtivou většinu lidí nezajímají. Lidé si myslí: 'Ať si v Bruselu dělají, co chtějí.' Jenže to je hluboký omyl. Brusel jsme my. Jsme zemí, která Evropu tvoří. Každý z nás každý den zakopne o pravidla Evropské unie.“ Exministr financí pak uvedl i to, že jsme součástí společného trhu relativně bohatých lidí s velkou kupní silou. „Na společném trhu konzumujeme všichni společné produkty. Trh musí mít pravidla a ta se tvoří v Evropském parlamentu,“ doplnil s tím, že se na politické půdě střetávají ideová východiska a různé země mají jiné priority.

„My vás nebudeme obelhávat. Troufnu si říci, že řada našich konkurentů vás obelhává, když říkají, že zařídí v Evropském parlamentu například více pracovních míst, nebo dokonce tvrdí, že se tam bude rozhodovat o tom, jestli přijmeme euro. To nemůže být téma pro evropské volby. Ostatní strany se bijí v prsa a říkají: My jsme eurohujeři nebo euroskeptici. My jsme jediní eurokompetentní. My jediní víme, co se tam řeší, a jde nám o témata naprosto zásadní,“ konstatoval rázně.

Nové tváře v politice? Tomu se Kalousek směje

Po úvodním proslovu místopředsedy TOP 09 začal moderátor klást otázky. V jedné z nich se zajímal o Kalouskův vztah k expremiérům. „Nikdy jsem nesoudil své vládní kolegy. Povahově jsme si ale byli blíž s Mirkem Topolánkem. Když si umí lidé vzájemně věci vyříkat, tak se pak lépe spolupracuje,“ reagoval Kalousek, který pak dostal dotaz o významu politické moci.

„Moc je nezbytný prostředek k tomu, abychom do společenské reality uvedli to, v co věříme. Politika je celkem sofistikované řemeslo a jako každé jiné vyžaduje znalosti a zkušenosti. S mírným pobavením jsem sledoval volání, že do politiky musí přijít nové tváře. Pak jsem si říkal, zda v případě operace žlučníku by člověk řekl, že chce být odoperován jen od někoho, kdo nikdy nedržel skalpel v ruce. Tím chci zdůraznit, že politika je řemeslo, ale musí v ní být i ideje, které chcete prosadit. Ideje bez řemesla neprosadíte. Musíte mít obojí, jinak jste zbyteční nebo nebezpeční,“ uvedl Kalousek s tím, že důvodem vstupu nových politikou nepolíbených osobností a hnutí na scénu může být do jisté míry i to, že standardní strany nenaplnily očekávání voličů.

Zároveň ale upozornil na to, že ne všechna očekávání mohla být reálná. „Stoupá poptávka po vládě silné ruky. Po někom, kdo nebude zbytečně kecat a zařídí to,“ upozornil Kalousek. „Po roce 1990 jsme velmi rychle vybudovali standardní a kvalitní procesy. Náš problém je ale to, že máme po čertech málo demokratů,“ dodal. 

Kalousek: Když mě lidé vidí, někteří vidí rudě

Následoval další dotaz moderátora: „Zaznamenal jsem, že když probíhala kola prezidentské volby, nijak zvlášť jste se nepohyboval v médiích. Vnímáte, že vás občané vnímají negativně?“ „Část určitě. Myslím, že je to dobře. Vím, že řada lidí vidí rudě, když mě vidí. Zvlášť 'rudí'. Existují ale také lidé, kteří si přejí, abych je zastupoval. Jediný detektor, který vám řekne, jak to ve skutečnosti je, jsou volby. Co se týká mé neúčasti v médiích během prezidentských voleb, to je novinářské klišé. Byl jsem viděn stejně jako jiní členové vlády,“ vysvětlil. Řeč dál byla o české zahraniční politice ve vztahu k Evropské unii a také existenci společné armády.

Agresorovi je prý nutné dát rychle pěstí

Moderátor požádal poslance o hodnocení situace na Ukrajině. „S Karlem Schwarzenbergem se v postojích nelišíme. Vývoj vyvolává obavy,“ hodnotil Kalousek. „Riziko je obrovské a není pochyb, že ruské imperiální ambice udělají všechno pro to, aby získaly zpět svůj vliv,“ uvedl a dále pokračoval: „To nejsou příliš odlišné nálady od nálad 30. let v Německu. Tím nechci srovnávat režimy. To je ale tak srovnatelné, až mrazí. Pokud máme strach dát agresorovi pěstí, protože by to bylo drahé, tak za nějaký čas zjistíme, že je to ještě mnohem dražší, než kdybychom to udělali dřív. Sankce mají být co nejtvrdší, nejdůraznější a nejrychlejší, což s sebou náklady ponese. Místo termínu ekonomická diplomacie bychom ale měli více akcentovat ekonomickou bezpečnost.“ 

Žádná práce není nemravná ani ponižující 

Hovořilo se také o nezaměstnanosti. „Není nic nemravného chtít po někom, kdo je dlouhodobě nezaměstnaný, aby vzal do ruky koště a sousedům zametl chodník. Nepokládáme žádnou práci za nemravnou ani za ponižující. Já jsem dělal pingla, dělal jsem na stavbě, čistil jsem toalety. Když práci děláte dobře, tak z ní máte radost. Vidíte, jak se ty mísy blýskají a ještě vám za to zaplatí,“ uvedl Kalousek a sklidil potlesk. Konstatoval, že Drábkova reforma sociálního systému přinesla miliardové úspory a minulá vláda šetřila za cenu značných obětí. „Trend se začíná otáčet, vláda bude zvyšovat zadluženost. Jestli chcete, tak jim tleskejte. Já tvrdím, že je to špatně,“ upozornil. Kalouska také lidé informovali o tom, že v Opavě zakládají jeho fanclub. Besedy v Obecním domě se účastnila asi stovka lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…